Vijesti

 • Doprinos bilježenju vremena i povijesti

  Doprinos bilježenju vremena i povijesti

  Krajem studenog ove godine obilježit ćemo šezdeset godina od smrti Marije Jurić Zagorke , prve profesionalne novinarke u hrvatskoj povijesti, političke aktivistkinje i predvodnice prvih ženskih demonstracija, književnice, scenaristice i kazališne radnice. Njeni su romani doživjeli još 1962. (...)

 • CMS o požarima: Civilna zaštita godinama je marginalizirana

  CMS o požarima: Civilna zaštita godinama je marginalizirana

  "Predlažemo da se požari izdvoje kao zaseban rizik … držimo da je važno razvijati zaštitu protiv požara kao prioritet." "Predlažemo da se strateški stavi puno veći naglasak na razvoj sustava civilne zaštite, te da jačanje sustava civilne zaštite u narednom periodu bude primarni (...)

 • Greenpeace: Jadranski otoci guše se u plastici

  Greenpeace: Jadranski otoci guše se u plastici

  Aktivisti i aktivistkinje Greenpeacea jučer su na Mljetu izložili desetmetarske rekvizite kako bi zorno prikazali gdje najčešće završava plastika za jednokratnu upotrebu nakon što se poslije kratke upotrebe nađe u smeću. U moru ispred poznate plaže Saplunara plutale su golema boca, čaša i slamka (...)

 • Nuklearna elektrana tražila stažistice putem bikini natjecanja

  Nuklearna elektrana tražila stažistice putem bikini natjecanja

  Nuklearna elektrana optužena je za seksizam nakon što se saznalo da bira svoje stažistice pomoću natjecanja u bikiniju . Češka elektrana CEZ objavila je fotografije deset srednjoškolki odjevenih u kupaće kostime kako poziraju u prostorima nuklearne elektrane u Temelinu.

 • Kiretaže bez anestezije, žene bez adekvatne zdravstvene skrbi

  Kiretaže bez anestezije, žene bez adekvatne zdravstvene skrbi

  Prošli je tjedan jedna žena opisala Vladi RH i ministru zdravstva na Facebooku svoje iskustvo s kiretažom 'na živo' i pozvala sugrađane/ke na potpisivanje peticije za odobravanje korištenja anestezije za postupak kiretaže u hitnoj ambulanti Klinike za ženske bolesti, tzv.

 • Rainbow Warrior u Rijeci: Više Mediterana, manje plastike

  Rainbow Warrior u Rijeci: Više Mediterana, manje plastike

  U sklopu mediteranske turneje "Više Mediterana, manje plastike" , Greenpeaceov brod "Rainbow Warrior III" stigao je u Rijeku. Na brodu je u utorak održana tiskovna konferencija na kojoj su biolozi/ginje i aktivisti/kinje Greenpeacea upozorili/e na alarmantno stanje u vezi onečišćenja (...)

 • Sheila Michaels: Ms. za žene koje ne pripadaju muškarcima

  Sheila Michaels: Ms. za žene koje ne pripadaju muškarcima

  Sheila Michaels , feministkinja koja je proširila modernu uporabu titule Ms. u engleskom govornom području kao način iskazivanja ženske samostalnosti , umrla je u 78. godini života u New Yorku. Michaels se smatra zaslužnom za (ponovno) uvođenje titule Ms. kao alternative za Mrs.

 • Žrtva silovanja u Salvadoru osuđena na 30 godina zatvora jer je rodila mrtvorođenče

  Žrtva silovanja u Salvadoru osuđena na 30 godina zatvora jer je rodila mrtvorođenče

  Tinejdžerica iz Salvadora koja je preživjela silovanje osuđena je na 30 godina zatvora nakon što je rodila mrtvorođenče. 19-godišnja Evelyn Beatriz Hernandez Cruz iz malog sela na istoku Salvadora osuđena je zbog toga što nije tražila antenatalnu skrb (zdravstvenu skrb za trudnice) te je (...)

 • Arhivski fond Marije Jurić Zagorke dostupan za korištenje

  Arhivski fond Marije Jurić Zagorke dostupan za korištenje

  Centar za ženske studije u suradnji s Hrvatskim novinarskim društvom, u okviru projekta Digitalizacija odabrane građe Marije Jurić Zagorke, stvorio je Arhivski fond Marije Jurić Zagorke . Digitalizirano i obrađeno digitalizirano gradivo (uz uvod i popis dokumenata i zapisnika na hrvatskom (...)

 • GOOD Inicijativa: Obrazovanje nije VICan!?

  GOOD Inicijativa: Obrazovanje nije VICan!?

  Priopćenje GOOD inicijative prenosimo u cijelosti s dodatkom rodno osjetljivog jezika. Da je obrazovanje loš vic u ovoj zemlji, politička nam vlast opetovano dokazuje. Na jučerašnjem sastanku Povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, predsjednica (...)

1 2 3 4 5 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM