U fokusu

Porast trgovanja ženama zbog toleriranja prostitucije

EU će povodom Dana trgovanja ljudima održati Ministarsku konferenciju 19. i 20. listopada, koja će se fokusirati na globalno partnerstvo iz perspektive europske sigurnosti i pravde. Tim povodom Brigitte Triems, predsjednica Europskog ženskog lobija izrazila je žaljenje što konferencija neće govoriti o trgovanju ljudima iz perspektive rodne ravnopravnosti te imenovati prave uzroke trgovanja ženama.

Porast trgovanja ženama zbog toleriranja prostitucije

 Prema UN-u, 79% trgovanja ljudima odvija se u svrhu seksualnog iskorištavanja. Shodno tome nimalo ne iznenađuje da su više od 80% tih žrtava žene. Kako bi obilježio treći Dan protiv trgovanja ljudima, EU će održati Ministarsku konferenciju 19. i 20. listopada, koja će se fokusirati na globalno partnerstvo iz perspektive europske sigurnosti i pravde.

Komentirajući ovaj skorašnji događaj, Brigitte Triems, predsjednica EWL/EPACVAW je rekla da Europski ženski lobi (EWL) i njegov Europski centar za stvaranje politika protiv nasilja nad ženama (EPACVAW) ‘žale što konferencija neće govoriti o trgovanju ljudima iz perspektive rodne ravnopravnosti te imenovati prave uzroke trgovanja ženama u svrhu seksualnog iskorištavanja.’

‘Vrijeme je da EU i  zemlje članice istraže faktore koji ih širom svijeta čine privlačnima za trgovanje ženama u svrhu seksualnog iskorištavanja‘, izvjavljuje Colette De Troy, direktorica EPACVAW-a. ‘EU mora prepoznati da toleriranje sistema prostitucije u Europi, zajedno s opstankom povijesno nejednakih odnosa moći žena i muškaraca, vodi do širokog prihvaćanja muškog korištenja i kontrole ženskih tijela što dovodi do povećanog intenziteta muškog nasilja protiv žena’.

‘Stoga ne iznenađuje da je nedostatak EU politike protiv nasilja nad ženama doveo do porasta svodništva i što potiče trgovanje ženama u Europu u svrhu seksualnog iskorištavanja i seks turizma’ objašnjava Brigitte Triems. ‘Kako bi se ozbiljno bavilo suzbijanjem trgovanja ženama u svrhu seksualnog iskorištavanja, EU mora prije svega suzbijati potražnju za prostitucijom, kroz podizanje svijesti, edukaciju o ravnopravnosti i efikasne sankcije za kupce u prostituciji i svodnike.’

Kako EU nastoji ojačati svoju ulogu ključnog čimbenika na međunarodnoj sceni, EWL i EPACVAW pozivaju EU da potvrdi svoju snažnu predanost iskorijenjivanju svih oblika muškog nasilja protiv žena unutar svojih granica, kao i izvan svog teritorija. ‘Nadamo se da će EU Ministarska konferencija biti prilika za konkretnu strategiju suzbijanja trgovanja ženama na međunarodnoj razini, utemeljenoj na snažnoj europskoj predanosti ostvarivanju prava žena na fizički, moralni i seksualni integritet’, zaključuje Brigitte Triems.