U fokusu

Sutlić pokušava smjestiti otkaz trudnoj novinarki!

U slučaj se uključila i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik i to zato što je Sanja Mikleušević Pavić, jedna od novinarki kojima Sutlić pokušava smjestiti otkaz, trudna i trebala bi roditi za manje od mjesec dana! Mikleušević zbog toga što se trenutno nalazi na porodiljnom otkaz ne bi dobila odmah, poput svojih kolega, već bi on uslijedio nakon što se vrati s dopusta.

Sutlić pokušava smjestiti otkaz trudnoj novinarki!

SINDIKAT novinara HRT-a danas je od pravne službe javne televizije dobio zahtjev da se novinarima Maji Sever, Leli Knežević, Sanji Mikleušević Pavić i Robertu Zuberu uruči izvanredni otkaz zbog izjave koju su dali Indexu! Podsjećamo, ta je četvorka u razgovoru za Index otkrila da je ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić nazvao novinarku HRT-a Ivanu Dragičević Veličković “četničkom kurvetinom”.

Informaciju da je Sutlić novinarima smjestio izvanredni otkaz za Index su potvrdili predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka, predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Gordana Galić i predsjednik ogranka HND-a pri HRT-u Nikola Kristić. “Ne mogu komentirati papir koji je dobio predsjednik Sindikata novinara pri HRT-u Valčić jer ga još nisam vidio, ali vjerujem da za takvo postupanje uopće nema pravne osnove”, rekao nam je Duka.

Galić također još nije vidjela zahtjev koji je sindikatu poslan jer nikako ne uspijeva stupiti u kontakt s kolegom Valčićem. “No, prema onome što sam čula od novinara na koje se to odnosi, ni u ovom zahtjevu, kao ni u zahtjevu za iskaz pred pravnom službom, nije predočeno zbog čega se oni to točno moraju očitovati. Nije jasno zbog čega se zapravo traži da se sindikat složi s njihovim otkazom”, kaže nam Galić.

 

Sindikat će zahtjev za otkazom vjerojatno odbiti, ali HRT ih ne mora poslušati!

Predsjednik HND-a kaže kako sindikat sad ima pet dana da se očituje o zahtjevu za otkazu “pobunjenoj” četvorki i siguran je da će sindikat taj zahtjev odbiti, a nada se da će to odbijanje na kraju prihvatiti i Uprava HRT-a. No, čak i ako sindikat odbije zahtjev za izvanrednim otkazom, Uprava HRT-a ne mora prihvatiti njihovu preporuku! “Nadam se da postoji dovoljno razgovora da se sve ovo riješi u konstruktivnom razgovoru i da neće biti razloga za tako radikalne mjere”, tvrdi Galić.

“Mi ćemo žestoko stati u obranu ovih četvero ljudi i siguran sam da će takav biti i stav njihovog sindikata pri HRT-u. Smatramo da je to šokantno”, kaže Duka koji je već obavio razgovore s predsjednicom Sindikata novinara Gabrijelom Galić, ali i novinarima HRT-a kojima otkaz prijeti samo zato što su Indexu prepričali svoj razgovor sa Sutlićem i šovinistički ispad ravnatelja HRT-a. “Svi su na neki način šokirani ovim razvojem događaja”, kaže Duka.

 

Ako novinari dobiju otkaz, moguć je i štrajk na HRT-u

“Ovo je van svake pameti, nisam vjerovao da se ovako nešto na Prisavlju može dogoditi”, rekao je za Index predsjednik HND-ova ogranka pri HRT-u Nikola Kristić koji kaže kako mu je nepojmljivo da se takva odluka o otkazu može donijeti bez provedenog pravnog postupka. Kristić ističe da će se hitno sastati sa svim članovima sindikata, a ne isključuje ni mogućnost štrajka.

“Apsolutno da postoji mogućnost štrajka! Jučer sam vam rekao da je to malo vjerojatno, ali tada sam mislio da do otkaza nikako ne može doći. No, na svakom zaposleniku kuće će biti da se odredi prema ovoj situaciji i reagira prema svojoj savjesti. Situacija je u svakom slučaju nevjerojatna i ovakvo se postupanje ničim ne može opravdati”, rekao nam je Kristić.

 

Sutlić bi davao otkaze bez provođenja potrebnog pravnog postupka!

Komentar prozvane novinarske četvorke u ovom slučaju nismo uspjeli dobiti, jer oni od HRT-a nemaju dozvolu da daju komentare, iako ih se ova zbivanja direktno tiču! No, izvori s HRT-a nam tvrde kako niti jedan Sutlićev postupak koji je uslijedio nakon što je četvero novinara Indexu otkrilo njegov šovinistički ispad nije pravno opravdan!

Novinari su, naime, najprije od pravne službe HRT-a dobili zahtjev da se dođu očitovati o svojoj izjavi za Index, pod izlikom da su prekršili etički kodeks i narušili ugled kuće. No, za takve razgovore pravna služba uopće nije ovlaštena, već ih mora obavljati etičko povjerenstvo! Novinari su stoga zatražili odgodu dok ih ne budu mogli zastupati njihovi odvjetnici Čedo Prodanović i Krešimir Škaričić.

Odgovor od pravne službe nisu dobili sve do jučer, kad su dobili novi poziv, koji ni ovoga puta nije pravno valjan. Novinari kojima se prijeti otkazom stoga i dalje nisu saslušani, a sindikat je i unatoč tome od pravnog službe dobio zahtjev da pristane na njihov izvanredni otkaz uz objašnjene da je proveden kompletan pravni postupak! No, jasno je da to ne može biti točno i da postupak ne može biti završen sve dok novinari ne budu saslušani.

 

Skandal: Sutlić pokušava smjestiti otkaz trudnoj novinarki!

U slučaj se, kako doznajemo, uključila i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik i to zato što je Sanja Mikleušević Pavić, jedna od novinarki kojima Sutlić pokušava smjestiti otkaz, trudna i trebala bi roditi za manje od mjesec dana! Mikleušević zbog toga što se trenutno nalazi na porodiljnom otkaz ne bi dobila odmah, poput svojih kolega, već bi on uslijedio nakon što se vrati s dopusta. Naime, zakonski nije moguće dati otkaz osobi koja se nalazi na porodiljnom dopustu.

Njeni kolege na HRT-u šokirani su ovakvim postupkom kojeg nazivaju sramotnim i skandaloznim, te ističu kako se ne mogu sjetiti da se ikad dogodilo da je netko tako bezdušno dao otkaz trudnoj ženi, a pogotovo je šokantno da se sve to događa neposredno prije poroda kad Sanji Mikleušević zasigurno ne treba dodatan stres!

 

Priopćenje HND-a: Pozivamo Poslovodstvo HRT-a da smjesta povuče otkaz!

Na informaciju da Vanja Sutlić smjestio otkaze za četvero novinara koji su otkrili njegov šovinistički ispad HND je odmah reagirao i službenim priopćenjem, koje potpisuje Zdenko Duka, a koje vam prenosimo u cijelosti:

“Hrvatsko novinarsko društvo šokirano je namjerom Poslovodstva HRT-a da da izvanredni otkaz ugovora o radu Maji Sever, Leli Knežević, Robertu Zuberu te Sanji Mikleušević Pavić, koja je u visokom stupnju trudnoće.

Proceduru izvanrednog otkazivanja pokrenuo je glavni ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić nakon što je četvero novinara potvrdilo portalu Index.hr da je Sutlić kolegicu Ivanu Dragičević Veličković svojedobno nazvao ‘četničkom kurvetinom’.

Uvjereni smo da će sindikalni predstavnici odbiti prijedlog otkaza i vjerujemo da će Poslovodstvo HRT-a uvažiti to mišljenje SNH te povući otkaz. Štoviše, pozivamo Poslovodstvo HRT-a da taj otkaz povuče smjesta.

Oko stotinu i dvadeset novinara i zaposlenika HTV-a prije nekoliko dana jasno je iskazalo svoje nezadovoljstvo ponašanjem glavnog ravnatelja HRT-a ali i općim stanjem na Hrvatskoj televiziji. Oni su iskazali potporu za četvero novinara neupitne ljudske i profesionalne vjerodostojnosti za koje je danas pokrenuta procedura otkaza.

HND će pružiti punu potporu ugroženim novinarima a zaštitu od ravnateljeve samovolje tražimo i od Programskog vijeća HRT-a”.  

 

Sutlić izbjegava poziv na poligraf

Podsjećamo, Index je 22. listopada ove godine Vanju Sutlića pozvao i da se podvrgne poligrafskom ispitivanju ukoliko uistinu želi dokazati da Ivanu Dragičević Veličković nije nazvao “četničkom kurvetinom”. Index se na ovu akciju odlučio nakon što je Sutlić na konferenciji za novinare optužio Maju Sever, Roberta Zubera, Sanju Mikleušević Pavić i Lelu Knežević da lažu i najavio tužbe za tešku klevetu.

Taj smo prijedlog i službeno poslali HRT-u, ali odgovor do sada nismo dobili, a na hodnicima Prisavlja se neslužbeno može čuti kako glavni ravnatelj “ne želi sudjelovati u Indexovoj medijskoj hajci”. Ukoliko se Sutlić ne izjasni o poligrafskom testiranju u roku od 14 dana, smatrat ćemo da je odbio pristupiti detektoru laži.