U fokusu

UJEDINITI NOVAC, IDEJE I DJELOVANJE: JEDINSTVENA ULOGA ŽENSKIH FONDOVA

Ubrzavanje promjena za žene i djevojke: Uloga ženskih fondova, izvještaj o istraživanju koje su proveli Foundation Center (FC) i Women’s Funding Network (WFN), pokazuje koliko je važan rad ženskih fondova. Iako je količina novca koju daju ženski fondovi ukupno daleko manja od one koju daju velike zaklade za žene i djevojke, učinak njihovog rada je daleko veći.

UJEDINITI NOVAC, IDEJE I DJELOVANJE: JEDINSTVENA ULOGA ŽENSKIH FONDOVA

 

Ženski fondovi imaju jedinstven položaj u području financiranja organizacija civilnog društva. Oni pružaju neprocjenjive resurse za rad na ženskim pravima, pomažu da se u javnosti sazna za nove probleme u području ženskih prava i čine dio ženskog pokreta.

Ubrzavanje promjena za žene i djevojke: Uloga ženskih fondova, izvještaj o istraživanju koje su proveli Foundation Center (FC) i Women’s Funding Network (WFN), pokazuje koliko je važan rad ženskih fondova. Iako je količina novca koju daju ženski fondovi ukupno daleko manja od one koju daju velike zaklade za žene i djevojke, učinak njihovog rada je daleko veći. Izvještaj kaže da ženski fondovi ustvari “zadaju udarce kao da su teška kategorija”. Dok se njihove donacije mogu činiti relativno malima, njihov učinak je neproporcionalan jer se usmjeravaju na rješenja koja predvode žene i na žene kao ključne činiteljice razvoja. Svojim se utjecajem široko koriste; od uključivanja običnih građana i građanki do zagovaranja na međunarodnoj razini. Riječima autora, oni “ujedinjuju novac, ideje i djelovanje da bi stvorili trajnu promjenu za žene i djevojke, njihove obitelji i zajednice.”

 

Novac

Istraživanje je analiziralo 1263 donatora, od kojih je većina bila smještena u Sjedinjenim Američkim Državama. Velik broj je usmjerio svoj rad na SAD, ali mnogi daju i međunarodne donacije. Izvještaj pokazuje da je dobrotvorni rad žena i za žene posljednjih godina sve intenzivniji. Donacije zaklada prema ženama i djevojkama porasle su s 412.1 milijuna USD 1990. na 2.1 milijardu USD 2006. Autori kažu da ovo ukazuje na to da su financijeri sve svjesniji potrebe da se pruži novac ženama i organizacijama koje vode žene, a ženski fondovi su doprinijeli obrazovanju drugih donatora o potrebi za time. Oni činjenicu da “načelo rodne perspektive dobiva sve veći naglasak u širem području dobrotvornog rada” pripisuju radu ženskih fondova na tome da osiguraju davanje većih količina novaca u korist žena i djevojaka. Ipak, ukupna količina ostaje manja od 7.5% sredstava koja zaklade raspodjeljuju.

Donacije ženskih fondova su u posljednjih nekoliko godina također naglo narasle. Osamdeset posto organizacija koje su sudjelovale u istraživanju WFN-a prijavile su porast donatora, prihoda i davanja. Između 2004. i 2006., donacije članova i članica WFN-a porasle su za 24.2%, s 27 milijuna USD na 35.6 milijuna USD. Ukupno je Global Fund for Women (Globalni fond za žene) dao najviše novaca, a nakon njega slijede Ms. Foundation for Women (Ms. zaklada za žene) i Women for Women International (Žene za žene). Dok privatne zaklade novac prikupljaju prvenstveno od pojedinačnih donatora i donatorskih obitelji, ženski fondovi prikupljaju novac iz raznih izvora i dobrotvornih aktivnosti. To znači da fluktuacije u darovima imaju velik utjecaj na njihovu mogućnost da obavljaju svoj posao.

WFN ima 145 fondova-članova iz čitavog svijeta, koji i geografski i tematski imaju različita područja interesa. Tu su veliki fondovi na svjetskoj razini kao što je Global Fund for Women, nacionalni fondovi kao što je Ms. zaklada za žene i mali lokalni državni ili područni fondovi. Postoje također i regionalni fondovi kao što je African Women’s Development Fund (Afrički razvoji fond za žene) i Central American Women’s Fund (Fond za žene Srednje Amerike). Neki fondovi su utemeljeni na rodnim identitetima, kao što je Astrea Lesbian Foundation for Justice (Astrea lezbijska zaklada za pravdu).

Najveći dio novca koje međunarodno daju ženski fondovi je za ljudska prava – ženska prava, LGBTQ prava i reproduktivna prava. Sljedeći prioritet za ženske fondove je zdravlje, pa rodno uvjetovano nasilje. Ženski fondovi daju pet glavnih vrsta potpore: općenitu, kapitalnu i programsku potporu, sredstva za istraživanja i sredstva za pomoć studenticama. Preko osamdeset posto sredstava koja daju je za općenitu organizaciju i programsku podršku. Većina donacija je mala; većina korisnika i korisnica ženskih fondova primila je 2006. manje od 10,000 USD. Prosječna količina koju su davali iznosila je 8,000 USD. Osamdeset posto financiranja od ženskih fondova eksplicitno cilja žene i djevojke, i većina fondova je usmjerena na žene koje su ekonomski i socijalno ranjive.

Međunarodno, najveći izvor donacija za žene i djevojke ide iz Zaklade Billa i Melinde Gates, čija donacija 241,651,371 USD čini 9.6% ukupnih davanja i 21.6% ukupnih donacija zaklada 2006. Sljedeći najveći donatori su Zaklada Ford i Zaklada Susan Tgompson Buffett. Većina novca koju zaklade daju je za zdravlje. Također daju znatne iznose za obrazovanje i razvoj i osnaživanje mladih. Ženski fondovi su smješteni u vrh primatelja novca od zaklada.

 

Ideje i djelovanje

Ženski fondovi mijenjanju što se podrazumijeva i čini u sklopu dobrotvornog rada. Demokratizirali su davanje i pokazali da svatko može bit dobročinitelj. Organizacije kao što je V-Day koriste model prikupljanja novca od građana/ki kako bi prikupile sredstva dok drugi financijeri organiziraju krugove donatora. Izvještaj Social Policy Researh Associates iz 2008. je našao da su sastavi odbora i zaposlenika ženskih fondova u usporedbi s drugim fondovima raznovrsniji po pitanju narodnosti, rase i spolne orijentacije.

Autori izvještaja Ubrzavanje promjena kažu: “Dok je prikupljanje sredstava okosnica ženskih fondova, ono što često čini ženske zaklade jedinstvenima jest njihova teorija socijalne promjene, kao i uloga koju igraju kao čimbenici u svojim zajednicama.” Ženski fondovi nadilaze pružanje financijskih donacija te se uključuju u rasprave o javnim politikama i zagovaranje. Oni tvrde da je promjena ubrzana kad rješenja stvaraju i provode žene koje su najbliže problemu kojeg se rješava i 99 posto ženskih fondova obuhvaćenih ovim istraživanjem smatra da je najvažnije ulagati u vještine vođenja i osnaživanje žena i djevojaka. Oko 93% ih smatra da su prioritetna rješenja problema zajednice ona koja provode žene. Ženski fondovi su potrebni za stvaranje znanja o izazovima s kojima su žene suočene i rješenjima koja imaju. Skreću pažnju na ova rješenja i ideje i ulaze u proračunat rizik kako bi potpomagali nova područja i načine rada.

 

 Prevela Dea Ajduković