U fokusu

paljenje figure gej para direktno poziva na mržnju prema diskriminiranim skupinama u društvu

Dugine obitelji zbog javnog poticanja na nasilje kazneno prijavljuju organizatora karnevala u Imotskom

Dugine obitelji zbog javnog poticanja na nasilje kazneno prijavljuju organizatora karnevala u Imotskom

Screenshot

Udruga Dugine obitelji podnijet će kaznenu prijavu protiv organizatora karnevala u Imotskom radi počinjenja kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju.

Okolnost da je spaljivanje figure koja simbolički prikazuje gej par s djetetom počinjeno u sklopu karnevala ne može otkloniti odgovornost počinitelja pozivanjem na narodni običaj ili neozbiljnost događaja budući da nije riječ o uobičajenoj društvenoj kritici političara ili drugih nedodirljivih elita, već se paljenjem gej para, i što je najgore, djeteta, direktno poziva na mržnju prema manjinskim i često diskriminiranim skupinama u društvu.

Dugine obitelji podnose kaznenu prijavu protiv organizatora karnevala KD “Bakove svečanosti” iz čl. 325. st. Kaznenog zakona, zbog toga što su u nedjelju, 23. veljače na karnevalu pred prisutnim osobama, roditeljima i djecom, spalili figuru koja simbolizira gej par s djetetom. Iz udruge navode da ovakav čin je za svaku osudu, i nedopustivo poticanje na mržnju, diskriminaciju i nasilje, te širenje neprijateljskog okruženja kako prema duginim obiteljima, ali i prema djeci koja svoje djetinjstvo provode u domovima za nezbrinutu djecu. U Hrvatskoj, prema zadnjim istraživanjima žive i normalno funkcioniraju gej i lezbijski parovi s djecom, koji kao najveći izazov u svakodnevnom životu upravo navode moguće reakcije okoline.

“Zastrašujući prizori iz Imotskog nikako se ne mogu opravdati karnevalskim običajima. Ovo je za svaku osudu, kakva poruka se šalje našoj djeci, djeci koja danas u hrvatskoj odrastaju sa svojim lezbijskim majkama ili gej očevima? Kakva poruka se šalje djeci bez adekvatne roditeljske skrbi, da ih je ok spaliti zato što neka odrasla osoba ne može shvatiti da im netko želi pomoći da svoje djetinjstvo ne provedu u domu?” komentirao je koordinator udruge Daniel Martinović.

“Prije dvije godine gledali smo simbolično spaljivanje zastave duginih boja i slikovnice “Moja dugina obitelj”. Ove godine gledamo spaljivanje gej para koji je odlučio pružiti pomoć nekom napuštenom djetetu, što se iduće mora dogoditi kako bi naše institucije reagirale? Hoće li premijer, predsjednik, ministrice i ministri i dalje šutjeti u ovakvim situacijama? Možemo shvatiti spaljivanje krnje koji predstavljaju nekoga na poziciji moći i ismijavanje elita, ali napad na manjinu unutar manjine, i to konkretno na one koji žele konkretno pomoći najranjivijem članovima našeg društva, napuštenoj djeci u domovima, jednostavno je neprihvatljiv i užasavajuć.”

Institucije u Republici Hrvatskoj, koja trenutno predsjeda vijećem Europe, imaju dugu povijest odbacivanja kaznenih prijava u kojima su kao žrtve navedene LGBTI osobe. Fizički napadi, koji predstavljaju zločin iz mržnje, karakteriziraju se kao uznemiravanje javnog reda i mira, dok govor ili poticanje na mržnju u javnom prostoru opravdavaju se kao neozbiljni ili u najgorem slučaju društveno prihvatljivi činovi. LGBTI osobe, pa tako i dugine obitelji, moraju prolaziti kroz dugotrajne sudske procese, apelirati na različite institucije u Hrvatskoj i izvan nje kako bi uspjele dokazati diskriminaciju, što smo vidjeli i nedavno u presudi Ustavnog suda o Zakonu o udomiteljstvu.

“U kaznenoj prijavi pridružit će nam se i druge udruge koje se bave zaštitom LGBTI prava i zaštitom djece, a u ovom kratkom roku javilo nam se i mnoštvo privatnih osoba zgroženih ovim činom. Jednostavno ne možemo shvatiti kakvo je opravdanje u tome da odrasle osobe, organizatori karnevala, u nekom trenutku pomisle da je u redu spaliti gej osobe, a kamoli udomljeno ili posvojeno dijete. Ovo je samo još jedan pokazatelj koliko nam je potreban građanski i seksualni odgoj. Ne samo za djecu, već i za odrasle osobe, čije je obrazovanje očito nužno dopuniti i osnovnim tečajem iz ljudskosti i suosjećanja. Kakvo smo mi to društvo u kojem se kao zlo uzima to što netko želi pomoći djeci da ne provedu svoje djetinjstvo u domu?” zaključio je Martinović.