U fokusu

“Žene ne mogu slobodno raspravljati u parlamentu”

Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol izrazila je nezadovoljstvo sa nadnaslovom koji je upotrijebljen kao uvod u vijest na portalu Net.hr, a odnosi se na održavanje Aktualnog prijepodneva u Hrvatskom saboru. “Ovako neadekvatno prezentirana vijest, pokazuje da žene eto, čak ne mogu niti slobodno raspravljati u parlamentu, a da se to ne etiketira kao “žensko čupanje”.”

“Žene ne mogu slobodno raspravljati u parlamentu”

Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora Gordana Sobol izrazila je nezadovoljstvo i neslaganje sa nadnaslovom koji je upotrijebljen kao uvod u jednu od današnjih vijesti na web portalu Net.hr, a odnosi se na održavanje Aktualnog prijepodneva u Hrvatskom saboru.

“Držim da je upotreba epiteta “chick fight” vezano za zastupničko pitanje koje je saborska zastupnica Marija Lugarić uputila Bianci Matković, ministrici bez portfelja, ne samo neprimjereno nego i neprihvatljivo, posebice sa stajališta ravnopravnosti spolova. Doista ne vidim nikakvog razloga zašto je to pitanje, bez obzira na to da li je ono u svom sadržaju bilo “žestoko” ili “manje žestoko”, trebalo biti izdvojeno na takav seksistički i u krajnjoj konsekvenci diskriminirajući način.” navodi se u priopćenju. 

Na kraju Sobol zaključuje: “Ovako neadekvatno prezentirana vijest, nebitno kojeg sadržaja, ne služi ničemu drugom nego daljnjem promicanju jeftinog senzacionalizma, te recikliranju stereotipa o ženama koje, eto, čak ne mogu niti slobodno raspravljati u parlamentu, a da se to ne etiketira kao “žensko čupanje”.”