Vijesti

17.02.2009. 09:44:29

Umjesto hrvatskih građana, odlučuju slovenski

IZJAVA ZA JAVNOST POVODOM NAJAVE IZMJENA USTAVA RH I NAJAVE RASPISIVANJA REFERENDUMA O HRVATSKOM PRIDRUŽENJU NATO-u U SLOVENIJI

Ovih dana, deset mjeseci nakon akcije prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma o ulasku Hrvatske u NATO savez, svjedoci smo dva događaja, oba simbolično vezana uz tu akciju: formiranje radne skupine za promjenu Ustava Republike Hrvatske, te priprema za održavanje referenduma o ulasku Hrvatske u NATO savez - ali u Sloveniji. Odbor za referendum osjeća se dužnim upozoriti javnost na okolnosti koje su im prethodile.

 

Prvo, mediji izvještavaju kako će predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, Vladimir Šeks, sazvati prvu sjednicu radne skupine koja bi trebala osmisliti ustavne promjene. Želimo podsjetiti da je jedna od posljedica akcije "NATO na referendum" bila i inicijativa Odbora za referendum o promjeni članka 86. Ustava Republike Hrvatske, te pripadnog Zakona o referendumu. Spomenuti članak Ustava propisuje brojku od deset posto birača čije potpise treba prikupiti kako bi se raspisao referendum. Odbor za referendum smatra kako se radi o nerealnom i neispunjivom kriteriju, koja nije u skladu sa praksom koja se provodi u Europskoj uniji.

Iz tih razloga smo uputili službeni prijedlog nadležnom saborskom odboru za promjenu članka 86. Ustava. Ovim putem zahtjevamo hitan sastanak s predstavnicima/ama Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav kao i sa predstavnicima/ama radne grupe za izmjenu Ustava, a kako bi objasnili i argumentirali svoj prijedlog. Dobra je praksa demokratskih društava da se saslušaju svi argumentirani prijedlozi prije nego li se donese odluka. Nadamo se da će i Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav biti na visini te uloge.

Pored toga, upozorili bismo javnost na aktivnosti slovenskog parlamenta, ali i tamošnje političke javnosti, koje prema današnjoj situaciji, vode ka raspisivanju referenduma o ulasku Hrvatske u NATO savez. Bez da ulazimo u političke motive tih aktivnosti, žalosno je za primjetiti kako je autistična politika hrvatskih vlasti onemogućila vlastitim građanima da se izjasne o tom pitanju i dovela Republiku Hrvatsku u potpuno apsurdnu situaciju. Tako se lako može dogoditi da, umjesto hrvatskih birača, o tom pitanju od nacionalnog interesa za Republiku Hrvatsku odlučuju - slovenski birači. Smatramo da takav razvoj situacije do kraja ogoljuje promašenost vladajuće politike zasnovane na strahu i nepovjerenju prema vlastitoj javnosti.

 

Danas je više nego jasno koliko je bila pogrešna odluka Vlade RH da ne raspisuje referendum o ulasku RH u NATO. Kao što smo i upozoravali, bez referenduma o NATO-u, RH ima krnji legitimitet za (ne)pristup NATO-u, a svaka odluka s krnjim legitimetom dugoročno je neodrživa i može u konačnici nanjeti više štete nego koristi građanima/kama RH.

 

Za građansku incijativu "Odluka narodu - NATO na referendum!"

Aleksandar Hatzivelkos, glasnogovornik
Lana Vego, glasnogovornica

Tagovi: nato, nato na referendum

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM