U fokusu

Direktoricama 50 posto manja plaća nego direktorima

Žene na direktorskim položajima plaćene su čak 50 posto manje nego njihovi muški kolege na istim pozicijama. Porazne podatke za ravnopravnost spolova pokazalo je novo istraživanje provedeno u 350 najvećih britanskih tvrtki. Prosječna direktorica, naime, prošle je godine kući donijela 178.246 funti u plaći, bonusima, mirovinskim doprinosima i drugim beneficijama, a prosječni direktor čak 357.358 funti.

Direktoricama 50 posto manja plaća nego direktorima

Žene na direktorskim položajima plaćene su čak 50 posto manje nego njihovi muški kolege na istim pozicijama, objavio je britanski Daily Telegraph. Porazne podatke za ravnopravnost spolova pokazalo je novo istraživanje provedeno u 350 najvećih britanskih tvrtki (prema indeksu FTSE 350).

 

Bez izvršnih ovlasti
Prosječna direktorica, naime, prošle je godine kući donijela 178.246 funti u plaći, bonusima, mirovinskim doprinosima i drugim beneficijama, a prosječni direktor čak 357.358 funti. Reward Technology Forum (RTF), koji je proveo istraživanje, dio objašnjenja za rezultate nalazi u činjenici da su žene uglavnom na direktorskom mjestima bez izvršnih ovlasti za razliku od muškaraca, a za tu poziciju je plaća manja. Naime, od 218 žena koje su članice uprave u analiziranim tvrtkama njih 181 nema izvršne ovlasti.

Nekoliko dana ranije objavljena je analiza studija menadžmenta Sveučilišta u Cranfieldu koja je također donijela loše vijesti za žene: u sto najvećih tvrtki broj onih u kojima su žene izvršne direktorice prošle je godine smanjen sa 16 na 15. Dakle, broj izvršnih direktorica koji je ionako premalen još je u padu.

Veća plaća, manji bonusi
No, izvješće RTF-a pokazalo je da su žene koje su bile na nekim izvršnim položajima imale u prosjeku veće plaće od muških kolega: prosječna plaća financijske direktorice lani je bila 357.588, a financijskog direktora 353.044 funti. Glavne izvršne direktorice imale su plaću od 612.000 funti, a izvršni direktori 563.968 funti.

No, iako su imale veću plaću od muških kolega, žene su imale manje bonuse i druge beneficije. Dobile su u prosjeku tek 63.195, a muškarci čak 164.326 funti stimulacija.

– Svugdje je situacija ista bez obzira na veličinu tvrtke – istaknuli su istraživači.