U fokusu

Otvorena vrata anonimnim donacijama

Otvorena vrata anonimnim donacijama

Najmanje dvoje predsjedničkih kandidata – Milan Bandić i Vesna Pusić – pronašli su rupu, ako ne i krater u zakonu i načinima financiranja vlastitih kampanja.

Naime, Milan Bandić otvorio je posebnu telefonsku liniju s pozivnim brojem 060 i na taj način prikuplja donacije za kampanju. Pozivom s fiksne mreže tom se kandidatu donira 3,69 kuna, s mobilne 4,97 kuna, a u oba je slučaja uključen PDV.

Kampanju Vesne Pusić može se donirati slanjem SMS-a sadržaja VESNA na određeni broj i time se njenoj kampanji donira deset kuna na što će pošiljatelju još biti zaračunat PDV. Sve to uredno je objavljeno na njihovim internetskim stranicama.

Zakon o financiranju izborne promidžbe za izbor predsjednika Republike toliko je loš i nedorečen da izrijekom ne zabranjuje anonimne donacije, a telefonskim pozivima ili slanjem SMS-a omogućene su upravo takve donacije.

No, anonimne donacije izrijekom zabranjuje Zakon o financiranju političkih stranaka, nezavisnih lista i kandidata.

Predsjednik Transparency Internationala Hrvatska Zorislav Antun Petrović smatra da bilo koji kandidat koji tako prikuplja donacije krši zakon.

Naime, iako se po svoj neprilici radi o rupi u zakonima, Petrović očekuje od svakog kandidata da poštuje najstrože norme, a primanje anonimnih donacije je, podsjeća, zabranjene člankom 5. Zakona o financiranju političkih stranaka, nezavisnih lista i kandidata.

No, Zakon o financiranju izborne promidžbe za izbor predsjednika Republike zabranjuje donacije iz primjerice proračuna jedinica lokalne samouprave ili od javnih poduzeća. Jasno je da je ovakvim izigravanjem pravila financiranja izbora moguće da netko iz, recimo, Grada Zagreba naziva Bandićev donacijski telefon na račun Grada Zagreba ili da neki lokalni dužnosnik koji ima službeni mobitel SMS-ovima donira kampanju Vesne Pusić.

Na takav su način moguće i drugačije manipulacije. Nije nemoguće zamisliti tajkuna koji bi kupio velik broj prepaid kartica i slao SMS-ove ili zadužio svoje zaposlenike da zivkaju na donatorski telefon.

Na takav je način moguće prikupiti i više od zakonskog maksimuma iz Zakona o financiranju političkih stranaka koji ograničava pravne osobe na najviše milijun kuna doniranja, a fizičke na 90 tisuća.

U financiranju predsjedničke kampanje takvih ograničenja zakonski nema.

Zanimljivo je da Bandić na svojoj internetskoj stranici navodi da će i iznos donacija putem donacijskog telefona biti transparentno objavljivani tijekom kampanje te zbirno nakon završetka.

Očito će, osim imena ljudi i tvrtki koji će donirati njegovu kampanju, kao donatore morati navoditi i – brojeve telefona.