U fokusu

Vesna Škare-Ožbolt prijavila medije DIP-u

Da bi postao predsjednički kanditat očito nije bilo potrebno skupiti 10.000 potpisa nego medijima dati 10 milijuna kuna – izjavila je nezavisna predsjednička kandidatkinja Vesna Škare Ožbolt.

Istaknula je kako je krajnje nekorektno što svi kandidati nemaju jednak tretman u medijima, nego oni izvještavaju samo o pojedincima koji su potrošili velike svote novca na oglašavanje. Za primjer je navela Milana Bandića koji će na svoju kampanju potrošiti oko 50 milijuna kuna, za razliku od nje koja će potrošiti između 3 i 3,5 milijuna kuna.

Prema njenim riječima, pojedine dnevne novine kao i televizijske kuće Nova TV i RTL ponašaju se kao da se za predsjedničku fotelju utrkuje samo šest kandidata: Ivo Josipović, Nadan Vidošević, Milan Bandić, Andrija Hebrang, Vesna Pusić i Dragan Primorac.

S njima rade predsjednička sučeljavanja te se samo njihova imena pojavljuju u pojedinim anketama. Tvrdi i kako raspolaže informacijama prema kojima u nedavnom istraživanju agencije Puls njeno ime nije ni bilo među ponuđenim odgovorima na anketno pitanje.

Za Hebranga i Vidoševića je kazala kako se ponašaju licemjerno, dodavši da su dok je na vlasti bio Ivo Sanader šutjeli o korupciji, dok su sada, “kao” borci protiv kriminala i koruptivnih radnji. Kao jedna od ključnih stvari u svom programu navela je osmišljavanje strategije razvoja države, ali i potrebu za drukčijom regionalizacijom, između ostalog i ukidanjem nepotrebnih općina.

V. Škare Ožbolt je komentirala i izjavu premijerke Kosor kako do kraja njezina mandata neće biti racionaliziranja broja općina, gradova i županija bez obzira na njihovu financijsku pokrivenost. Takav je premijerkin stav ocijenila lošim jer više od 50 posto općina živi od državnog proračuna.

– Potrebno je donijeti jasnu strategiju razvoja zemlje za idućih 25 godina. Mreža općina mora se racionalizirati, a država podijeliti na regije. U njima je potrebno odrediti jaka ekonomska središta koja će koristiti novac iz europskih pretpristupnih fondova – smatra V. Škare Ožbolt koja se zalaže za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, ali misli da u nju ne treba srljati tako dugo dok država ne ojača

Podsjetila je i zašto je svojedobno “izletjela” iz Vlade.

– Osmislila sam “transparrency law”, takozvani zakon o transparentnosti poslovanja javnih poduzeća, koji se očito nije svidio vladajućima – navela je ona i potvrdila kako je to pravi način kontrole od strane građana i da bi se time smanjile koruptivne radnje u javnom sektoru.