U fokusu

Napredak u Njemačkoj

 Homoseksualni parovi koji žive u tzv. “registriranoj istospolnoj zajednici”, koja u pravnom poretku Savezne Republike Njemačke nije još potpuno izjednačena s brakom, dobili su odlukom Ustavnog suda krajem studenog mogućnost stjecanja prava na mirovinu nakon smrti jednog od partnera u homoseksualnoj zajednici.

Napredak u Njemačkoj

 Homoseksualni parovi koji žive u tzv. “registriranoj istospolnoj zajednici”, koja u pravnom poretku Savezne Republike Njemačke nije još potpuno izjednačena s brakom, dobili su odlukom Ustavnog suda krajem studenog mogućnost stjecanja prava na mirovinu nakon smrti jednog od partnera u homoseksualnoj zajednici. Institucija istospolne zajednice u njemačkom zakonodavstvu postoji od 2001. Na početku je osobama koje su željele ozakoniti svoju vezu donosila zapravo više obaveza nego prava, no s vremenom je sve više izjednačena s brakom između muškarca i žene. Partneri su se obvezni međusobno uzdržavati, mogu se odlučiti za isto obiteljsko prezime, nasljeđuju u slučaju smrti jednog od njih, postupak razvoda istospolnog braka također se provodi po istim propisima koje vrijede za heteroseksualne brakove.

U Berlinu je od 2001 do 2005 sklopljeno 2075 istospolnih brakova, a u Bavarskoj 2041. Podaci o razvodima braka postoje samo u Bavarskoj te govore o 51 slučajeva. Iz statistike, nažalost vrlo nepotpune, vidljivo je također da se mnogo više muških nego ženskih parova odlučuje ozakoniti svoju vezu (u Bavarskoj lezbijski brakovi čine jednu trećinu svih istospolnih brakova, slično u Wiesbadenu).