U fokusu

Puls: Pusić pretekla Hebranga!

U samo tjedan dana dogodio se potpuni preokret na ljestvici popularnosti predsjedničkih kandidata. Najnovije istraživanje, koje je agencija Puls od 7. do 13 prosinca provela za SDP, pokazuje da je Ivo Josipović sa nešto manje od 30 posto i dalje u značajnoj prednosti pred ostalima. No isto tako, nezavisni kandidat Nadan Vidošević, prema Pulsu, prvi put je od listopada pretekao Milana Bandića i to za nešto manje od 3 posto.

Pusić na 8,2 posto

Veliko je iznenađenje Vesna Pusić kojoj je u sedam dana rejting porastao za gotovo 3 posto, pa je pretekla uzdanicu puno jačeg HDZ-a Andriju Hebranga koji “pao” za 1,6 posto. Pusić dobiva 8,2, a Hebrang 7,1 posto.

Bandić je u većini istraživanja do sada držao, doduše labavo, ali ipak drugo mjesto. U ovom posljednjem Vidošević sa 14,3 posto bježi pred Bandićevih 11,8. Još jedan skok bilježi i Dragan Primorac koji je premašio 10 posto i došao na 10,6.

Istraživanja rejtinga predsjedničkih kandidata koja su u protekla dva mjeseca provodile različite agencije najbolje potvrđuju kako će predstojeći izbori biti potpuno neizvjesni jer se poredak među prvih šest stalno mijenja i jedino je SDP-ov kandidat Ivo Josipović ostajao čvrsto na prvoj poziciji.
Duga kampanja

Razlog Josipovićeva stalnog vodstva dijelo vjerojatno leži i u činjenici što je prvi objavio kako želi biti predsjednik pa je kampanju počeo voditi još ljetos, a posljednja istraživanja zabilježila su i porast njegovog rejtinga za više od 3 posto.

Bandiću je s druge strane odugovlačanje s kandidaturom očigledno samo štetilo jer dok je u listopadu prije nego je i službeno rekao “želim biti predsjednik Hrvatske” dobivao 17%, dva mjeseca kasnije pao je na 11,8 pa se razlika između njega i Vidoševića najprije smanjila na 1%, da bi ga Vidošević petnaestak dana prije izbora i pretekao.

No, zato je “upalila” kampanja Dragana Primorca koji je počeo sa 4,8 u listopadu, a danas je na iznad 10%. On najviše uzima Hebrangu jer kako njemu rejting raste tako se HDZ-ovom kandidatu smanjuje, pa ne čudi što Hebrang najviše napada Primorca.