U fokusu

O nužnosti prikazivanja stražnjice u spotovima Hrvatske turističke zajednice

Jadranka Kosor protiv seksističke reklame

Nakon što je predsjednik HTZ-a Niko Bulić okupljenima prezentirao TV spotove na kojima se na nekoliko sekundi prikazuje djevojka koja se sunča u kupaćem kostimu, premijerka Kosor je kritizirala spot : ‘Imam primjedbu i mislim da je mogu izreći jer sam, među ostalim, i pisala Zakon o ravnopravnosti spolova. Predlažem da se iz spota u kojem se govori o turističkim vrijednostima izostavi kadar dijelova ženskoga tijela jer je to na neki način seksistički.´

Jadranka Kosor protiv seksističke reklame
Hrvatska će u turističku promidžbu 2010. godine uložiti 30 milijuna eura, što je za dva milijuna eura više nego lani. Promidžba i druge mjere daju dobre početne rezultate, zaključak je sjednice Povjerenstva Vlade za koordinaciju i praćenje pripremnih aktivnosti za turističku godinu 2010, koja je pod predsjedanjem premijerke Jadranke Kosor održana u hotelu Plitvice na Plitvičkim jezerima.

Nakon što je predsjednik HTZ-a Niko Bulić okupljenima prezentirao nove TV spotove koji se već emitiraju na CNN-u, BBC-ju i Eurosportu, a na kojima se na nekoliko sekundi prikazuje djevojka koja se sunča u kupaćem kostimu, premijerka Kosor je na iznenađenje većine kritizirala spot nazvavši ga seksističkim.

‘Imam primjedbu i mislim da je mogu izreći jer sam, među ostalim, i pisala Zakon o ravnopravnosti spolova. Predlažem da se iz spota u kojem se govori o turističkim vrijednostima izostavi kadar dijelova ženskoga tijela jer je to na neki način seksistički. Neće nam zbog toga veći broj turista pohrliti u Hrvatsku, odnosno odbiti doći ako izbacimo taj mali kadar za koji mislim da ne spada ovdje. To je moja primjedba, ne naredba, i molim razmotrite je’, rekla je Kosor obraćajući se Buliću i ministru turizma Damiru Bajsu.

‘Uzet ćemo u obzir mišljenje gospođe predsjednice. To nije problem, mi smo o tome već imali veliku raspravu s autorima i vjerujem da ćemo svi biti zadovoljni. Afirmirat ćemo hrvatske ljepote’, bio je suzdržan Niko Bulić.