U fokusu

U Bosni i Hercegovini započela kampanja za osnaživanje žena u politici

101 razlog zašto glasati za žene

Od aprila do oktobra 2010 godine, u 36 gradova i 105 mjesta -traži se odgovor na pitanje zašto glasati za ženu? 13 organizacija iz 11 gradova – traži odgovor koji će promijeniti svijest o položaju žene u BiH!
“Za bh. ženu se kaže da je dobra majka, domaćica, supruga, zašto ne onda i dobra ministrica, direktorica banke, pa čak i predsjednica države. S obzirom na to da žene cine 52 posto biračkog tijela, možda upravo ovom kampanjom uspijemo postići osnaženje uloge žene i u politici”.

101 razlog zašto glasati za žene

yihr.org

Od aprila do oktobra 2010 godine, u 36 gradova i 105 mjesta -traži se odgovor na pitanje zašto glasati za ženu? 13 organizacija iz 11 gradova – traži odgovor koji će promijeniti svijest o položaju žene u BiH!

Nedavno je u Sarajevu promovisan i zvanični početak projekta “Osnaživanje uloge žena – 101 razlog zašto glasati za ženu”

Cilj pokretanja ovog projekta je ne samo povećan broj izabranih žena na predstojećim izborima, nego i promjena svijesti o poziciji i ulozi žene u bh. društvu. Projekat će se implementirati u 36 bosanskohercegovačkih gradova i 105 ruralnih područja, gdje će se građani/građanke educirati i animirati da na predstojećim izborima glasaju za žene (projekat ne zagovara niti jednu stranku), da promisle o snazi svojih glasova koje mogu koristiti u iniciranju promjena, povećanju uticaja i broja glasova žena u političkom životu u BiH. Također će se u sklopu projekta prikupiti 101 izjava poznatih ličnosti iz Bosne i Hercegovine kao odgovor na samo 1. pitanje koje još od prvih demokratskih izbora čeka odgovor: ZAŠTO GLASATI ZA ŽENU?

“Za bh. ženu se kaže da je dobra majka, domaćica, supruga, zašto ne onda i dobra ministrica, direktorica banke, pa čak i predsjednica države. S obzirom na to da žene cine 52 posto biračkog tijela, možda upravo ovom kampanjom uspijemo postići osnaženje uloge žene i u politici” rekla je Bojana Tomašević, iz UG INFOHOUSE.

Na Press konferenciji povodom zvaničnog početka projekta. prisutnim predstavnicima medija se obratio i ambasador Vlade Švajcarske, Njegova Ekselencija gospodin dr. Rolf Lenz, bez čije podrske ovaj projekat ne bi bio moguć, naglasivši važnost realiziranja projekata koji imaju za cilj jačanje angažmana žena u bh. dustvu, kao zemlji koja želi evropsku budućnost. Podrška ovom programu samo je jedan u nizu primjera jačanja demokratije u BiH, koji podržava Švedska vlada. Prema Ustavu BiH i svim relevantnim zakonima i muškarci i žene u BiH imaju ista prava za učešće u političkom i javnom životu. Najveći donator ovog projekta je Švicarska vlada, pa projekat su podržali i Fondacija Heinrich Boll i Fondacija Friedrich Ebert kao važan, za razvoj demokratskog društva u Bosni i Hercegovini.

“Necemo promovirati nijednu partiju, ni lidera, ni političku opciju”, istakla je Zllka Spahić Šiljak, iz TPO fondacije, napominjući da su žene u bh. parlamentima zastupljene s 16,4 posto, manje nego što je prosječan svjetski procenat (18). Manje nego i u doba socijalizma. Od 2002. procenat žena u vladajućim tijelima čak i opada.

Prikupljanje i promovisanje izjava / odgovora 101 popularne osobe na pitanje: “Zašto glasati za ženu”, edukativne radionice u preko 140 mjesta u BiH na kojima će učestvovati više od 3000 žena, informativne kampanje, samo su neke od brojnih aktivnosti koje će realizirati 13 partnera iz 11 gradova: Udruzenje INFOHOUSE, TPO fondacija i Fondacija CURE sa svojim partnerima/cama (Medica Zenica, Forum Žena Bratunac, Vesta Tuzla, Asocijacija mladih BD Brčko, Lara Bijeljina, Udružene žene Banja Luka, Glas žene Bihać, UG Bosansko Grahovo, Li-Woman Livno i Žena BiH Mostar).