U fokusu

Pet minuta gromoglasne tišine povodom Svjetskog dana slobode medija

Ugasite računala, mikrofone, diktafone, kamere…

U povodu Svjetskog dana slobode medija, Sindikat novinara Hrvatske (SNH) poziva članove kao i sve novinare i medijske radnike da simboličnom akcijom Pet minuta gromoglasne tišine – upozore čitatelje, gledatelje i slušatelje na sve lošiji položaj novinara i medija čime se izravno ugrožava pravo javnosti da sazna informacije koje su joj bitne za donošenje odluka. SNH poziva sve novinare i medijske radnike da se čvrsto organiziraju i odupru srozavanju kvalitete medija.

Ugasite računala, mikrofone, diktafone, kamere…

U povodu Svjetskog dana slobode medija, Sindikat novinara Hrvatske (SNH) poziva članove kao i sve novinare i medijske radnike da danas od 11,55 do 12 sati – 11. simboličnom akcijom Pet minuta gromoglasne tišine – upozore čitatelje, gledatelje i slušatelje na sve lošiji položaj novinara i medija čime se izravno ugrožava pravo javnosti da sazna informacije koje su joj bitne za donošenje odluka.

“Zastrašivanje otkazima, držanje u pokornosti višegodišnjim radom na određeno vrijeme po mjesec dana, rad na crno bez ikakva ugovora, rad bez plaće i bez doprinosa, rad u statusu tobožnjih samostalnih poduzetnika prisiljenih po cijeli dan raditi kod poslodavca – svakodnevni su pritisci na novinare, a rezultat je srozavanje profesionalnih standarda i slabljenje bitne uloge medija u demokratskom društvu”, stoji u današnjem priopćenju SNH-a.

“Pogubna mješavina smanjenja broja novinara, nesigurnog rada u neformalnom odnosu i neetičnog i neprofesionalnog novinarstva – stvorila je otrovni vrtlog koji guta medije, ali i demokraciju u Europi”, ustvrdio je ovih dana Arne Koenig, predsjednik Europske federacije novinara (EFJ), naglasivši da se sindikati novinara diljem Europe moraju dodatno truditi da zaustave daljnje srozavanje profesije kako bi se sačuvalo povjerenje publike u medijski sustav koji za uzvrat treba biti vjerodostojan, pouzdan i transparentan, podsjeća Sindikat novinara.

Dodaje kako će za spas profesije, EFJ zahtijevati od Europskog parlamenta i Europske komisije da potaknu zemlje članice EU na otvaranje široke rasprave o proglašenju novinarstva javnim nacionalnim dobrom. Jer, u pitanju je sam opstanak novinarstva budući da se medijski poslodavci sve češće koriste uslugama neplaćenih amatera kako bi popunili praznine u sadržaju medija nastale otpuštanjem novinara. Takva bi rasprava bila korisna i u Hrvatskoj kako ne bi uzelo maha najavljeno angažiranje neplaćenih volontera umjesto zapošljavanja plaćenih pripravnika. Takvih prisilnih volontera već su puni mediji i druge tvrtke širom Hrvatske koje mjesecima ne plaćaju svoje radnike i suradnike, upozorava SNH.

Stoga Sindikat novinara Hrvatske poziva svoje članove, sve novinare i medijske radnike da se čvrsto organiziraju i odupru uništavanju profesije i srozavanju kvalitete medija. Javnost pozivamo da nas podrži jer je to u njezinu interesu, a poslodavce upozoravamo da kršenjem prava novinara podrivaju nezamjenjivu ulogu medija u izgradnji i opstanku istinske demokracije, stoji u priopćenju.