U fokusu

Uskoro izmjene Kaznenog zakona

Teže kazne za silovanje u braku i lakše procesuiranje spolnog nasilja

Lakše će se procesuirati sve moguće situacije silovanja, uključujući i one kada je žrtva nasilnog spolnog čina muškarac, ili kad je riječ o spolnom nasilju koje ne uključuje spolne organe. Za bilo kakav spolni odnos bez izričita i nedvojbena pristanka druge strane uskoro bi se moglo završiti u zatvoru. Ako je seksualno nasilje počinjeno nad bračnim ili intimnim partnerom, u budućnosti će kazna za takav čin biti teža nego kada se isto nedjelo učini nekom nepoznatom ili osobi s kojom je odnos površan.

Teže kazne za silovanje u braku i lakše procesuiranje spolnog nasilja

images.travelpod.com

Za bilo kakav spolni odnos bez izričita i nedvojbena pristanka druge strane uskoro bi se moglo završiti u zatvoru. Ako je seksualno nasilje počinjeno nad bračnim ili intimnim partnerom, u budućnosti će kazna za takav čin biti teža nego kada se isto nedjelo učini nekom nepoznatom ili osobi s kojom je odnos površan.

Tako će se silovanje u braku koje do devedesetih uopće nije bilo kazneno djelo, preko toga da se izjednačava sa silovanjem izvan vlastita četiri zida, pretvoriti u težu kvalifikatornu okolnost.

Zadovoljenje pohote

Seksualni delikti počinjeni na štetu djece preciznije će se opisati i obuhvatit će se sva ponašanja koja su usmjerena na bilo koji oblik zloporabe djece, od toga da ih se neposredno uvuče u spolni čin, do toga da ih se mami na bilo koju aktivnost koja bi služila zadovoljenju spolne pohote, do iskorištavanja za pornografske predstave.

Bit je izmjena ovog dijela KZ-a njegovo osuvremenjivanje tako da se kažnjava svaki seksualni čin koji je bez pristanka druge strane, a pritom nije nužno da je upotrijebljena sila ili prijetnja. Na ovakav način lakše će se procesuirati sve moguće situacije silovanja, uključujući i one kada je žrtva nasilnog spolnog čina muškarac, ili kad je riječ o spolnom nasilju koje ne uključuje spolne organe.

Obredna sakaćenja

U KZ bi se još uvelo novo kazneno djelo sakaćenja ženskih spolnih organa. To u hrvatskoj kaznenopravnoj praksi još nije zabilježeno i za tim djelom nema realne potrebe, no zbog obrednih sakaćenja djevojčica koja postoje u nekim plemenima uvedeno je u konvencijsko pravo pa će se tom logikom rezanje klitorisa naći i u našem KZ-u.

Spomenute izmjene tek su dio sveobuhvatne promjene Kaznenog zakona na kojima već dulje pod pokroviteljstvom Ministarstva pravosuđa radi radna skupina u kojoj je čak osam profesora s pravnih fakulteta, više tužitelja, sudaca i odvjetnika.

Promijenit će se i naziv te glave koja sadrži seksualno nasilje iz “djela protiv spolne slobode i spolnog ćudoređa” u “kaznena djela protiv spolne slobode”. Obrisi za promjene odredbi ovog dijela KZ-a naznačeni su prošli tjedan, a cilj je usklađivanje s konvencijama.

Muškarcima će se lakše dokazivati silovanje i više neće biti dvojbe što je “prst u anusu”

Prema podacima MUP-a koje nam je prenijela psihologinja Maja Mamula iz Ženske sobe, koja se bavi seksualnim nasiljem, lani je prijavljeno 90 silovanja i 249 bludničenja. U 92 posto slučaja silovane su žene, a u 8 posto muškarci. Također, u 90 posto slučajeva žrtve bludničenja bile su žene. Ne vode se statistički podaci koliko je žena silovano u braku ili u vezama, a jedino takvo istraživanje 2005. provela je Ženska soba i tada je 17% žena navelo da su bile žrtve silovanja ili pokušaja silovanja. I u nas i u svijetu smatra se da na svako prijavljeno silovanje dolazi njih od 15 do 20 neprijavljenih. U 80 posto slučajeva silovatelji ili seksualni zlostavljači bili su muževi, partneri, bivši partneri ili znanci, a samo ih je 20 posto nepoznatih. Nakon izmjena KZ-a neće se moći dogoditi da netko kaže da guranje prsta u anus nije silovanje, kao što je rekao gospićki sudac Branko Milanović u slučaju Ilishe Jarrett.