U fokusu

Hrvatska to može progutati

Zagreb Pride povorka po prvi puta kreće sa Trga žrtava fašizma

U Zagrebu će se devetu godinu zaredom održati društvena i politička manifestacija Zagreb Pride 2010. Glavni dio ovogodišnjeg Pridea održat će se od 5. do 20. lipnja, a Povorka ponosa i javni skup s koncertom bit će u subotu, 19. lipnja. Pride se održava pod sloganom “Hrvatska to može progutati!”. Tema Povorke ponosa je “Sloboda seksualnog izražavanja i različitost seksualnih praksi”. Dvotjedni program Zagreb Pride-a počinje 5. lipnja sa u Hrvatskoj jedinstvenom maturalnom zabavom “Prom Partycipacijom”.

Zagreb Pride povorka po prvi puta kreće sa Trga žrtava fašizma

U Zagrebu će se devetu godinu zaredom održati društvena i politička manifestacija Zagreb Pride 2010. Glavni dio ovogodišnjeg Pridea održat će se od 5. do 20. lipnja, a Povorka ponosa i javni skup s koncertom bit će u subotu, 19. lipnja.

Pride se održava pod sloganom “Hrvatska to može progutati!”. Tema Povorke ponosa je “Sloboda seksualnog izražavanja i različitost seksualnih praksi”.

Muško-muški zagrljaj i poljubac dopušteni su na travnjaku nogometnog igrališta i na tribinama, prilikom proslave pobjede. Kada privrženost iskažu dva gej muškarca, svoj život izlažu pogibelji.

{slika}

Kada se na plaži skupina mladića i djevojaka sunčaju, igraju picigin, mažu jedni drugima zaštitnu kremu nitko u tome ne vidi ništa posebno, doli mladenačke igre i zavođenja. Kada grupa žena na kupalištu slobodno izražava svoje lezbijstvo, izložena je seksističkim i muško-šovinističkim nasrtajima i riziku seksualnog napastovanja, a katkad i silovanja. Kada transrodna ili transeksualna osoba policajcu ili nekoj službenoj osobi na šalteru mora pokazati svoju osobnu iskaznicu na kojoj su prisiljene imati svoj državnim propisima jedini dopušteni urođeni identitet, najčešća reakcija je podsmijeh, omalovažavanje, a nerijetko i gađenje. Te osobe društvo prisiljava i gura na svoje rubove.

{slika}

Zagreb Pride štiti i uvijek će štiti svaki poljubac.

Dvotjedni program ovogodišnjeg Zagreb Pride-a počinje u subotu 5. lipnja sa radionicom “Ženovi & muške” a nastavlja se sa vjerujemo u Hrvatskoj jedinstvenom maturalnom zabavom “Prom Partycipacijom”, koja će se održati istu večer u Klubu Medika.

Kako bi doskočili heteronormativnoj i diskriminirajućoj praksi maturalnih zabava, na kojima su svi parovi raznospolni, Zagreb Pride organizira Prom Partycipaciju posvećenu osvajanju slobodnog prostora LGBTIQ mladosti, kroz nadoknađivanje propuštenog ili doživljavanje trenutnog. Na Prom Partycipaciju su pozvani i dobrodošli parovi i/ili poliamorične konstelacije ljudskih odnosa, jer Zagreb Pride se zalaže za slobodu seksualnog i rodnog izražavanja. Dođite sa svojim dečkom/curom/partnericom/boljom polovicom/višeljudskom ljubavnom komunom na Prom Partycipaciju i sudjelujte u izboru za Prom Queens, osvojite nagrade, kušajte Cedevotku punč i prošetajte crvenim tepihom.