U fokusu

Obilježeno 15 godina djelovanja Foruma žena SDP-a

Pola neba – pola zemlje – pola moći

Povodom obilježavanja 15. godišnjice osnutka Foruma žena u subotu 3. srpnja u Zagrebu je održana Međunarodna konferencija na temu “Rodna ravnopravnost – ostvarimo je zajedno”  te je predstavljena knjiga “Rodna ravnopravnost – sasvim osobno”. Kada je, u siječnju 1995. godine osnovan Socijaldemokratski forum žena, bila je to prva organizacija žena unutar jedne političke stranke u Hrvatskoj. Zalažući se za “pola neba – pola zemlje – pola moći”, članice Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a u proteklih 15 godina doprinijele su uspostavljanju visokih standarda u političkoj participaciji žena,

Pola neba – pola zemlje – pola moći

Kada je, u siječnju 1995. godine osnovan Socijaldemokratski forum žena, bio je prva organizacija žena unutar jedne političke stranke u Hrvatskoj. Bio je to tada snažan demokratski iskorak, poruka da se društvo slobode, jednakosti i prosperiteta ne može ostvariti bez sudjelovanja žena.

Zalažući se za “pola neba – pola zemlje – pola moći”, članice Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a u proteklih 15 godina doprinijele su uspostavljanju visokih standarda u političkoj participaciji žena, u ostvarivanju jednakih šansi na tržištu rada, u obrazovanju, javnom životu u cijelosti.

Kako one same kažu:” Za naše temeljne vrijednosti solidarnosti, ravnopravnosti i slobode nikada se nećemo prestati boriti. U tome smo i do sada imale snažne saveznice – aktivistkinje iz nevladinog sektora, sindikalistkinje, naše kolegice socijaldemokratkinje iz regije i svijeta. Sudjelujući u radu Socijalističke internacionale žena i Ženske organizacije Stranke europskih socijalista, Socijaldemokratski forum žena SDP-a promiče politiku rodne ravnopravnosti i pariteta u odlučivanju. “

Povodom obilježavanja 15. godišnjice osnutka Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a u Zagrebu je 3. srpnja održana Međunarodna konferencija na temu “Rodna ravnopravnost – ostvarimo je zajedno” .

Konferenciju su otvorili predsjednica SDFŽ Mirjana Ferić Vac, a sudionicima se uvodno obratio i predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

Na konferenciji su sudjelovale, između ostalih, predsjednica Socijalističke internacionale žena Pia Locatelli, potpredsjednica Socijalističke internacionale žena Antigoni Karali – Dimitriadi, predsjednica Organizacije žena SPD-a Njemačke i potpredsjednica Frakcije SPD-a u Bundestagu Elke Ferner, Sonja Lokar iz Mreže za jednakost spolova Srednje i Istočne Europe, potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik, predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol, članica Predsjedništva SDP-a te potpredsjednica Hrvatskog sabora Željka Antunović,.

Konferenciji su prisustvovale i socijalistkinje iz regije: predsjednica Foruma žena SDP-a Crne Gore Mirel Radić – Ljubisavljević, predsjednica FOŽ-a SDP-a BiH Nermina Zaimović – Uzunović, predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Skupštine Crne Gore Nada Drobnjak, predsjednica Kluba žena SDSM-a Makedonije Cvetanka Ivanova, predsjednica Foruma sindikalnih aktivista SDP-a BiH Besima Borić te mnoge druge ugledne gošće.

Predstavljena knjiga “Rodna ravnopravnost – sasvim osobno”.

U knjizi koju je uredila Karolina Leaković a koja je predstavljena povodom obilježavanja 15. godišnjice osnutka SDFŽ-a nalazi se preko 60 sasvim osobnih zapisa o rodnoj ravnopravnosti.  Svoje misli, osjećaje i iskustva vezano uz nastojanja za postizanje rodne ravnopravnosti ispričale su članice SDP-a, njihove suradnice, aktivistkinje, te razni europski socijalisti i socijalistkinje. Prema riječima urednice, ova knjiga može služiti kao podsjetnik i kao motivacija za daljnji angažman na ostvarivanju socijaldemokratskih politika u području rodne ravnopravnosti.