U fokusu

Zbog Roma djecu upisuju u druge škole

Macinečka škola zbog obližnjeg naselja Parag pretežno je romska. Na jesen će je pohađati 320 Roma i 130 Hrvata. U nižim razredima omjer je još izraženiji, 220 je Roma, a 35 Hrvata. Ravnateljica Božena Dogša dosad je šačicu hrvatske djece grupirala u jedan miješani razred s Romima, koji su i u tom razredu često bili većina. Ostala dva ili tri odjeljenja bila bi čisto romska. No nakon ožujske presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu, koji je odlučio da su čisti romski razredi u Macincu, Podturnu i Orehovici diskriminacija, javio se problem.

Zbog Roma djecu upisuju u druge škole

PIXSELL

Roditelji: Ne želimo odvajanje djece u većinske romske razrede. U rujnu macinečku će školu pohađati 130 Hrvata te 320 Roma, od kojih čak 220 u nižim razredima.

– Ne želimo više čekati odgovor iz Ministarstva na pitanje mogu li biti zajedno u istom razredu. Netko se poigrava našom djecom. Kćer sam stoga u peti razred upisao u Nedelišću, a ne u Macincu, gdje pripada. I neka se samo pokuša pojaviti netko pametan i reći da to ne mogu! Nisam jedini, prema mojim informacijama, cijeli 4.d razred, desetero djece, tj. roditelja, postupilo je kao i mi – izjavio je jučer Željko Kofjač, roditelj iz međimurskog sela Macinca.

Podsjetimo, macinečka škola zbog obližnjeg naselja Parag pretežno je romska. Na jesen će je pohađati 320 Roma i 130 Hrvata. U nižim razredima omjer je još izraženiji, 220 je Roma, a 35 Hrvata. Ravnateljica Božena Dogša dosad je šačicu hrvatske djece grupirala u jedan miješani razred s Romima, koji su i u tom razredu često bili većina. Ostala dva ili tri odjeljenja bila bi čisto romska. No nakon ožujske presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu, koji je odlučio da su čisti romski razredi u Macincu, Podturnu i Orehovici diskriminacija, javio se problem.

Ministarstvo šuti

Roditelji Hrvata ne žele da njihova djeca budu razasuta, u svakom odjeljenju dvoje ili troje, s više od dvadeset Roma. S druge strane, ravnateljica je zbog presude pod pritiskom Ministarstva – ne smije imati razrede u kojima su samo Romi, već bi Hrvate, koji su ovdje manjina, trebala porazmjestiti. Unatoč tome, Ministarstvu je opet predložila takvu podjelu, kojom su zadovoljni i mještani pa čak i Romi, koji su je nedavno podržali peticijom!

– Ništa još nije stiglo od Ministarstva. Ni suglasnost o broju razrednih odjeljenja, ni ljudska riječ možemo li tako podijeliti djecu. No takve suglasnosti dolaze potkraj kolovoza, nakon godišnjih, uskoro će valjda radni sastanci. Mi ostajemo pri svom mišljenju, da je pedagoški opravdano 10 ili 15 Hrvata ostaviti zajedno. Sve drugo bio bi pedagoški zločin – kaže B. Dogša.

Potvrđuje da je desetero djece Hrvata iz naselja Macinec, Hrašćan i Črečan na izlaznim vratima. Iako, tehnički, još nisu zatražili ispisnicu. Potvrdio nam je to i Ivica Paić, ravnatelj Osnovne škole Nedelišće.

– Osmero roditelja podnijelo je zahtjev da se upišu kod nas i odobreno im je. Još su jedni najavili. Bilo je dosad povremeno premještanja, ali ovo je prva značajna grupa koja nam je došla. Djecu možete upisati gdje želite ako zbog toga ne treba povećati broj zaposlenih ili odjeljenja. No i nama broj odjeljenja još mora potvrditi Ministarstvo – kaže Paić.

Jedan pak roditelj iz Macinca dijete je upisao u drugu obližnju školu, u Gornjem Mihaljevcu, a još se jedan raspituje, potvrđuje ravnateljica Karmen Sklepić.

Sami će plaćati prijevoz

Naravno, trošak prijevoza past će na leđa tih roditelja, a od petaša, u Macincu ostaje tek nekoliko Hrvata, koji si to ne mogu priuštiti – s 80 romskih petaša.

– Više je razloga za grupiranje malobrojnih Hrvata. Inače neće moći napredovati. Romska djeca uglavnom imaju loše predznanje. Nisu išla u vrtić, a u školu mnogi dođu a da ne znaju hrvatski jezik! I disciplina im je slabija – kaže B. Dogša.

U molbi za premještaj naveo sam da želimo bolje uvjete rada i školovanja za svoje dijete – dodaje Kofjač. Romi pak ne žele da Hrvati odu. Peticiju je potpisalo 450 mještana Paraga, kaže Vid Oršuš, predsjednik Mjesnog odbora. U njoj piše da ravnateljica dobro radi, da ni njihova djeca neće napredovati ako Hrvati odu i Romi ostanu sami te da to nije diskriminacija!

 

Europa kritizira Pariz, a on traži potporu “odabranih”

Dok Francuska “na kulturan način” protjeruje Rome ilegalce natrag u Rumunjsku i Bugarsku, i trpi sve veće kritike međunarodne zajednice, ali i svoje javnosti, pa je jedan svećenik nedavno javno zamolio Boga da na Sarkozyja pošalje infarkt, dvojica rumunjskih ministara zaputila su se u Pariz. Državne tajnike za integraciju Roma i za javni red i sigurnost primit će francuski ministri unutarnjih poslova i imigracije te državni tajnik za europske poslove. Ministar policije Brice Hortefeux rekao je da će od rumunjskih kolega tražiti pomoć kod prihvata Roma u domovini.

Proteklog je tjedna u Rumunjsku vraćeno 216 od ukupno 850 Roma, koliko ih kane vratiti do kraja kolovoza. Rumunjska je, inače, europska država s najviše Roma, procjene idu i do više od dva milijuna ljudi, a više od pola milijuna živi ih i u Bugarskoj.

Agencija Vijeća Europe za suzbijanje rasizma i netolerancije ECRI kritizirala je Francusku. ECRI podsjeća da je u lipnju pozvao francuske vlasti da suzbijaju neprijateljstvo većine stanovništva prema Romima. No, Francuska je najavila da će tražiti podršku “pažljivo odabranih” članica EU, izvještava Daily Telegraph, i to Italije, Velike Britanije, Njemačke i Španjolske. Razumijevanje posebno nalazi kod Italije.