U fokusu

Aktivistice uručile zahtjeve nadležnim institucijama u svrhu bolje zaštite žena žrtava partnerskog nasilja

Vjerujte iskazu žene!

Danas su aktivistice Autonomne ženske kuće uz potporu aktivistica drugih organizacija za prava žena: Centra za žene žrtve rata, Kontre i CESI, uručile zahtjeve Ministarstvu unutarnjih poslova, Ministarstvu pravosuđa, Državnom odvjetništvu i Centru za socijalnu skrb Grada Zagreba. Potaknute nedavnim nemilim događajima u kojima su dvije žene izgubile živote kao žrtve partnerskog nasilja, aktivistice su nadležnim institucijama uručile zahtjeve kojima traže učinkovitiju zaštitu žena. Aktivistice od Ministarstva unutarnjih poslova zahtijevaju odvojeno ispitivanje zlostavljača i žrtve.

Vjerujte iskazu žene!

Danas su aktivistice Autonomne ženske kuće uz potporu aktivistica drugih organizacija za prava žena: Centra za žene žrtve rata, Kontre i CESI, uručile zahtjeve Ministarstvu unutarnjih poslova, Ministarstvu pravosuđa, Državnom odvjetništvu i Centru za socijalnu skrb Grada Zagreba.

Potaknute nedavnim nemilim događajima u kojima su dvije žene izgubile živote kao žrtve partnerskog nasilja, aktivistice su nadležnim institucijama uručile zahtjeve kojima traže učinkovitiju zaštitu žena.

Aktivistice od Ministarstva unutarnjih poslova zahtijevaju odvojeno ispitivanje zlostavljača i žrtve, obavezno privođenje svakog zlostavljača prekršajnom/kaznenom sudu, prekidanje prakse privođenja zlostavljača nakon tek treće policijske intervencije, prekidanje prakse pokretanja prekršajnih postupaka protiv žene žrtve nasilja. Također traže da MUP provjeri svaku dojavu o oružju, pronađe oružje i oduzme ga te da raspiše tjeralicu za zlostavljačem, ukoliko istoga ne mogu pronaći po dojavi o partnerskom nasilju.

Od Ministarstva pravosuđa traže da vjeruje svjedočenju žene, da zaštite ženu žrtvu od novog nasilja kroz odvojena ročišta te da u slučajevima partnerskog nasilja usvoje praksu izricanja maksimalnih, a ne minimalnih kazni za zlostavljače.

{slika}

Državno odvjetništvo bi trebalo u predmetima partnerskog nasilja postupati po hitnoj, a ne redovnoj proceduri, te bi na svim ročištima, u kaznenim postupcima zbog partnerskog nasilja, bilo nužno osigurati prisustvo predstavnika/ce općinsko-državnog odvjetništva.

Centri za socijalnu skrb u svrhu sustavnije zaštite žena od partnerskog nasilja trebali bi održavati odvojene postupke posredovanja, informirati žene i isplaćivati im alimentaciju kada otac to ne čini, obavještavati policiju po svakom saznanju o partnerskom nasilju te poslati pismeno mišljenje sudu da se oduzme roditeljsko pravo očevima koji opetovano ugrožavaju živote žena i djece. I što je najvažnije u slučaju opetovanog nasilja, nužno je zaštititi žene i djecu prijedlogom sudu o privremenoj zabrani viđanja djece i oca zlostavljača jer je pravo na psihofizičku sigurnost žena i djece važnije od prava oca na kontakte s djecom.

Neva Toelle iz Autonomne ženske kuće naglasila je nužnost suradnje svih navedenih institucija s ciljem unaprijeđenja zaštite žena žrtava partnerskog nasilja. Kada institucije zakažu, posljedice nažalost postaju kobne, kao što je bio slučaj sa propustima policije u slučaju ubojstva Nikoline Štajdohar u Glini.