U fokusu

Objavljena antologija “Ženski strip na Balkanu”

Početkom rujna u izdanju Fibre iz tiska je izašla antologija “Ženski strip na Balkanu”. Po prvi puta u ovom tipu izdanja predstavlja se rad dvadesetčetiri najbolje strip-autorice koje djeluju na području Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Bugarske. Po riječima Irene Jukić Pranjić, urednice antologije: “Ovo izdanje pokušat će pokazati koliko je prisutan i postojan rad autorica koje djeluju na prostoru koji i žanrovski i teritorijalno pripada muškarcima.  Njegova namjera nije osvojiti ovaj prostor i nametnuti mu se. Ono bi trebalo konstatirati kako su i koliko u tom prostoru žene stvarale i kroz stvaralaštvo iznosile svoj stav o svijetu koji ih okružuje.

Objavljena antologija “Ženski strip na Balkanu”

Početkom rujna u izdanju Fibre iz tiska je izašla antologija “Ženski strip na Balkanu”.

Po prvi puta u ovom tipu izdanja predstavlja se rad dvadesetčetiri najbolje strip-autorice koje djeluju na području Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Bugarske.

Ilustracija za naslovnicu djelo je Nine Bunjevac. Design antologije potpisuje Melina Mikulić. Antologija je popraćena tekstovima dr. Ivane Mance, povjesničarke umjetnosti i književnice : Tatjane Gromača Vadanijel. Urednica antologije je Irena Jukić Pranjić.

Autorice zastupljene u izdanju su Helena Klakočar Vukšić, Magda Dulčić Todorowski, Sonja Gašperov, Dunja Janković, Ivana Armanini, Ivana Guljašević Kuman, Irena Jukić Pranjić, Zrinka Ostović, Ljubica Heidler, Branka Hollisworth – Nara, Helena Janečić, Mina Žabnikar, Kaja Avberšek, Ines Dedović, Tanja Komadina, Bojana Dimitrovski, Ivana Filipović, Maja Veselinović, Evelina Daneva, Sara Divjak, Nina Bunjevac, Neda Dokić i Biljana Malešević. 

Prenosimo dio iz uvodnika Irene Jukić Pranjić, urednice antologije: “Ideja kojom smo se rukovodili kada smo ga uređivali bila je: na sveobuhvatan način prikazati rad najznačajnijih i najkreativnijih autorica stripa koje žive i rade (ili su živjele i radile) na području koje možemo zvati Balkanom. Kako su mnoge od njih ostvarile mnogo više stranica stripa nego što je moguće obuhvatiti u ovom izdanju, odlučili smo objaviti najrecentnije radove svake autorice na temelju kojih se jasno iščitava osobitost njihovog pristupa ovom mediju.

Ovo izdanje pokušat će pokazati koliko je prisutan i postojan rad autorica koje djeluju na prostoru koji i žanrovski i teritorijalno pripada muškarcima. Njegova namjera nije osvojiti ovaj prostor i nametnuti mu se. Ono bi trebalo konstatirati kako su i koliko u tom prostoru žene stvarale i kroz stvaralaštvo iznosile svoj stav o svijetu koji ih okružuje.

Ne bih se usudila reći da prikazujemo grupu autorica, jer se one nikada nisu grupirale po svojoj rodnoj odredivosti. Iako su s oduševljenjem prihvatile poziv da zajednički objave svoje stripove u ovom albumu, većina njih ne poznaje se međusobno, a neke od njih nisu upoznate ni s radom svih ostalih kolegica. Moguće je da će, čitajući ovaj album, zajedno s ostatkom čitateljstva, prepoznati spone koje ih povezuju i po kojima mogu usporediti svoje opuse, no bitno je reći da niti jedna od njih u svom radu ne polazi od tipičnosti zadanih u naslovu ovog albuma. To, dakle znači da je svaka od autorica svoj pristup stripu gradila u skladu sa svojim osobnim umjetničkim rastom, bez unaprijed zadanih kanona ženskog rukopisa i bez zajedničke kulturno-političke kohezije, s obzirom na to da bi im na razjedinjenom prostoru Balkana zajedničke odrednice mogle biti tek komunizam / postkomunizam, ratni / poratni period, tranzicija i specifično neprofitabilni uvjeti izdavanja stripova.”

Antologija se može nabaviti u zagrebačkoj striparnici “Libellus”, u beogradskoj striparnici “Darkwood” te u ljubljanskoj striparnici “Buch”.