Vijesti

27.02.2009. 12:07:05 - Antonija Žaja (Slobodna Dalmacija)

U Splitu za sada niti jedna kandidatkinja za gradonačelnicu

Tko će vladati Banovinom, ovih je dana omiljena tema razgovora u gradu. Kako se bliže lokalni izbori, raspreda se o kandidatima, pa se tako među kombinacijama izrodila ideja da novi poteštat bude - žena.

Mnogi u liku žene vide nužnu promjenu i nadaju se kako bi "ženska ruka" mogla pokrenuti Split. Što misle o tom prijedlogu, upitali smo žene koje su već neko vrijeme istaknute akterice gradske političke scene.

 

Veliki kapital

- Davno je došao trenutak da žena bude gradonačelnica, jer su se žene već dokazale na vodećim mjestima. Nažalost, u našoj sredini grad nije moguće voditi bez velikog kapitala ili političke podrške. Tko to ima, taj kupuje ruke u Vijeću, odnosno još se nedovoljno cijene dobre ideje ili projekti. Zapravo, trebalo bi na važne funkcije postaviti sposobne ljude, neovisno radi li se o muškarcu ili ženi - kazala nam je Ljubica Vrdoljak, jedina žena koja će na izbore izaći kao nositeljica nezavisne liste, ističući kako će uz nju biti još osam žena.

Da bi žene trebale biti više angažirane u politici, smatra i Vesna Perak-Bone, vijećnica SDP-a. Prema njezinu mišljenju, činjenicu da se žene ne kandidiraju samoinicijativno za gradonačelničko mjesto, uvjetuju ekonomski razlozi.

- Žene imaju manja primanja od muškaraca i više ih je među nezaposlenima. Osim toga, pored svih kućanskih obveza imaju manje prostora graditi karijeru. S obzirom na to da grad nema ni dovoljno vrtića, izostaje i osnovna podrška društva - veli Perak-Bone.

Za manjak žena u političkome miljeu Ivanka Luetić-Boban (HDZ) krivi stereotipe o dalmatinskim ženama.

- Žene su, kao, "lipe i drže tri kantuna u kući", pa neka arhitekti grade okrugle stanove, jer je nama dosta predrasuda. Kako znamo voditi kućanstvo, znale bismo i grad. Naravno, govorimo o ženi koja zna, hoće i može, a ne o nečijoj sestri ili rođakinji - poručila je Luetić-Boban.

 

Makjanić-Kunić: Ima šovinizma
Bilo bi dobro da žena bude gradonačelnica, jer žene postavljaju pitanja od šireg interesa građana, vezana uz život grada - o školama i vrtićima, socijalnim problemima, nezaposlenosti... za što muškarci nemaju dovoljno senzibiliteta. Mi svoje vrijeme na sastancima koristimo konstruktivno, jer imamo još stotine drugih obveza - kaže Neda Makjanić-Kunić, gradska vijećnica (LVM), napominjući kako u politici još uvijek ima šovinizma.
 


Iskustvo Gordane Kosanović
Jedina žena koja je u Splitu uspjela sjesti u gradonačelničku fotelju jest Gordana Kosanović. Prema njezinim riječima, pitanje spola je irelevantno, odnosno za prvog čovjeka grada važno je da posjeduje određene kvalitete koje ta funkcija zahtijeva. Šovinizam za svog mandata, kaže, nije osjetila. Dapače, muški kolege su je, kako veli, 'gurali', a to zahvaljuje svojim sposobnostima komunikacije i velikom trudu koji je uložila u obavljanje tog posla.

 

Članak prenesen iz Slobodne Dalmacije

Tagovi: hdz, lokalni izbori, sdp

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM