Vijesti

01.03.2009. 14:49:39 - Tanja Ušić (Večernji list)

Istra je već spremna za županicu, ali stranke nisu

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Istarske županije organiziralo je danas okrugli stol o sudjelovanju žena na lokalnim izborima, pod motom "Bez žena se više ne može. 52 posto žena traži najmanje 40 posto vlasti". Okruglom stolu odazvale su se gotovo sve političke stranke i nezavisne liste Istre.Istra prednjači


Aktivistica za ženska prava Branka Žužić rekla je da je Istarska županija prema podacima sa zadnjih lokalnih izbora ljudskija, demokratskija i emancipiranija od ostalih te je po postocima žena u skupštini od čak 37, gradovima od 21 te općinskim vijećima od 14 posto, odmah iza Zagreba.

Na snagu je stupio i novi Zakon o ravnopravnosti spolova koji zahtijeva od stranaka i listi da na izbore iziđu s najmanje 40 posto žena, a predviđaju se i financijske kazne prekršiteljima koje su za parlament 50.000 kuna, za županijske i gradske liste 40.000 kuna, a za općinske liste 20.000 kuna.Kazne prekršiteljima


Tajnik IDS-a Tedi Chiavalon kaže da njima ovaj zakon nije ni trebao - vodimo se time od osnutka stranke, ali od 5000 naših članova samo je 25 posto žena, pa će zakon biti teško poštovati - kazao je. U SDP-u, poručio je tajnik Vedran Grubišić, kandidacijske liste koje ne budu poštovale novi zakon neće ni potpisivati, nego će izlaziti kao samostalne jer ne žele bacati novac u vjetar.

 Predsjednica HDZ-a Pule Lovorka Tomičić ne vjeruje da će ispoštovati novi zakon jer nema dovoljno zainteresiranih i upornih žena koje bi se bavile politikom. - Istra zaslužuje županicu, ali sumnjam da će ijedna stranka istaknuti kandidaturu. Istra je za to spremna, ali stranke još nisu - kazala je Tomičić.

 

ISDF-HNS-Zeleni sa 60 posto žena   

U ISDF-u ističu da se bez žena više ne može, ali se nikad i nije moglo. Zato će, kazao je predsjednik pulskog ogranka Veljko Zenzerović, ISDF u koaliciji sa HNS-om i Zelenima u Puli izići s kandidacijskom listom na kojoj će biti zastupljeno najmanje 60 posto žena. - Sramotno je da moramo imati zakon koji će utvrđivati to pitanje. Istra zaslužuje dobro, bez obzira tko će ga donijeti, župan ili županica - drži Zenzerović. Sonja Grozić -Živolić kaže da se stranke moraju mijenjati kako bi privukle žene.

Tagovi: istra, lokalni izbori, povjerenstvo za ravnopravnost spolova

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM