U fokusu

Obilježen Dan ružičaste vrpce

U subotu se u Hrvatskoj po jedanaesti put obilježio Dan ružičaste vrpce, posvećen ranom otkrivanju raka dojke, a održava se u više od 30 gradova. Središnja se akcija održala se na zagrebačkom Cvjetnom trgu 2. listopada od 11 do 14 sati, a organizator cijele akcije je Hrvatski forum protiv raka dojke “Europa Donna”. U Hrvatskoj godišnje od raka dojke oboli oko 2.300 žena, a umre njih 900. Broj oboljelih i umrlih raste s dobi, znatnije iznad 50-te godine života, ali se ta dobna granica sve više snižava. Bolest se u Hrvatskoj dijagnosticira u početnom stadiju u samo 41 posto žena, a rano otkriveni rak dojke izlječiv je u 98 posto pacijentica.

Obilježen Dan ružičaste vrpce
U subotu se u Hrvatskoj po jedanaesti put obilježio Dan ružičaste vrpce, posvećen ranom otkrivanju raka dojke, a održava se u više od 30 gradova. Središnja se akcija održala se na zagrebačkom Cvjetnom trgu 2. listopada od 11 do 14 sati, a organizator cijele akcije je Hrvatski forum protiv raka dojke “Europa Donna”.

U Hrvatskoj godišnje od raka dojke oboli oko 2.300 žena, a umre njih 900. Broj oboljelih i umrlih raste s dobi, znatnije iznad 50-te godine života, ali se ta dobna granica sve više snižava. Bolest se u Hrvatskoj dijagnosticira u početnom stadiju u samo 41 posto žena, a rano otkriveni rak dojke izlječiv je u 98 posto pacijentica.

Borbi protiv raka dojke posvećen je i mjesec listopad. Hrvatsko senološko društvo (HSD) organiziralo je mjesec otvorenih vrata za sve žene koje žele više znati od prevenciji i liječenju.
Svake srijede od 17 do 20 sati zainteresirane žene moći će posjetiti HSD ili telefonom razgovarati s vodećim stručnjacima za bolesti dojke, besplatno obaviti pregled te dobiti potrebne savjete. Cilj akcije, u koju se uključilo 15 klinika u 10 hrvatskih gradova, jest i otkrivanje drugih bolesnih stanja dojki poput cisti, upala te dobroćudnih tumora koji se pojavljuju u sve ranijoj dobi.