U fokusu

U Beogradu se danas dogodio sukob civilizacija

Parada ponosa prošla bez incidenata, huligani napali policiju

“Parada ponosa” sa više od hiljadu učesnika prošla je centrom Beograda bez incidenata, do Studentskog kulturnog centra. Učesnici “Parade” su posle okupljanja i otvaranja skupa u parku Manjež prošetali Nemanjinom ulicom, Ulicom kneza Miloša i Masarikovom, kako je i planirano. Učesnici kolone uzvikivali su parole poput “Solidarno protiv fašizama”, a na čelu kolone je veliki transparent “Možemo zajedno”. Manifestaciji prisustvuje ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić, predstavnici DS-a i LDP-a, nevladinih inicijativa…

Parada ponosa prošla bez incidenata, huligani napali policiju

“Parada ponosa” sa više od hiljadu učesnika prošla je centrom Beograda bez incidenata, do Studentskog kulturnog centra. Policija razvozi učesnike sa skupa. Posle Parade ponosa, u Studentskom kulturnom centru je održana žurka LGBT populacije, a oko 13,30 deo učesnika je policija počela da razvozi. Iako je žurka trebalo da traje do 15 sati, mnogobrojni učesnici žurku su napustili ranije i njih od Studentskog kulturnog centra do bezbednih lokacija prevozi policija. Učesnici “Parade” su posle okupljanja i otvaranja skupa u parku Manjež prošetali Nemanjinom ulicom, Ulicom kneza Miloša i Masarikovom, kako je i planirano.

Učesnici kolone uzvikivali su parole poput “Solidarno protiv fašizama”, a na čelu kolone je veliki transparent “Možemo zajedno”. Manifestaciji prisustvuje ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić, predstavnici DS-a i LDP-a, nevladinih inicijativa i Evropske unije.

{slika}

Skup je otvorio šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer koji je kazao da je ovo dan koji se čekao devet godina. Dežer je pre početka skupa izjavio da je reč o veoma važnoj manifestaciji i podsetio da Srbija ima dobro zakonodavstvo u pogledu zaštite ljudskih prava, i prava na versko i seksualno opredeljenje.”Bitno je da ljudi mogu da žive sa tim pravima i vrednostima”, rekao je Dežer i istakao da je Parada ponosa značajna i kao pokazatelj da društvo odbacuje nasilje.

Predstavnici organizacija za poštovanje prava LGBT osoba zatražili su od Vlade izradu i implementaciju Nacionalne strategije za borbu protiv homofobije, nasilja i diskriminacije nad LGBT osobama.

{slika}

Lazar Pavlović iz Gej strejt alijanse zatražio je efikasniji rad policije i pravosuđa u slučajevima nasilja i diskriminacije, na osnovu seksualne orijentacije i slučajeva pretnji aktivistima koji se bore za poštovanje LGBT prava. Pavlović je rekao da organizatori traže i uvođenje zločina iz mržnje u Krivični zakonik. Tražimo implementaciju Zakona o zabrani diskriminacije i promociju prava na seksualnu orijentaciju, kao jednog od osnovnih ljudskih prava, rekao je Pavlović.

Boban Stojanović iz organizacije Kvirija je poručio da “nema povratka u tišinu”, što je bila jedna od poruka prve Parade ponosa koja je pre nekoliko godina održana u Zagrebu.

Majda Puača iz organizacije Kvir Srbije je naglasila da su prvi prajd 2001. godine rastruli klerofašisti, predvođeni sveštenikom Srpske pravoslavne crkve, i niko nije odgovarao.

Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić izjavio je da je današnji dan važan za slobodu u Srbiji i da svi građani imaju pravo da iskažu svoju slobodu.

“Ovde smo da bismo pokazali da ne postoji nijedan problem zbog kojeg bilo koji građanin Srbije ne može da bude slobodan i iskaže svoju slobodu”, rekao je Čiplić koji je dočekan zvižducima i negodovanjem dela prisutnih učesnika parade.

Centralna bina sa koje se puštala muzika bila je okićena balonima duginih boja, kao i zastavama sa istim bojama, a učesnici, kao i oni koji su podržavali skup, nosili su zastave na kojima pise “Mir”.

Demoliranje Beograda, još jednom

Za to vreme na ulicama Beograda, više od 90 osoba povređeno je u sukobima huligana – protivnika “Paradi ponosa” i policije.  Pričinjena je veća materijalna šteta, situacija se smiruje. U sukobima je povređeno 80 policajaca i desetak civila, a dva policajca su zadobila teže povrede, rečeno je u MUP-u. U Urgentnom centru ukazana je tokom prepodneva pomoć za 57 povređenih, među njima 50 policajaca. “Država je potpuno spremna da se obračuna sa vandalima”, poručio je predsednik Srbije Boris Tadić.

Nakon višečasovnih incidenata i sukoba protivnika “Parade ponosa” i izgrednika sa policijom i žandarmerijom, situacija u Beogradu se stabilizuje, rečeno je u MUP-u.

{slika}

Oko 15 sati ulice u samom centru Beograda i na Studentskom trgu su prazne, bez izgrednika. Policija, kako se navodi, obezbeđuje sve značajnije objekte u gradu, uključujući i ambasade Holandije, Francuske, Slovenije i Austrije. Napadnuta su sedišta DS-a i SPS-a, pričinjena je velika materijalna šteta, zapaljeno je više automobila, među kojima ima i policijskih.

Sukobi su počeli na Slaviji, potom na Terazijama, gde su prvi put kamenjem napadnuti policajci. Huligani su se pregrupisali ispred Skupštine Srbije i potom u Bulevaru kralja Aleksandra gde se desio prvi veći sukob. Policija je suzavcima rasterivala demonstrante kod Palate Albanije, gde ih je prethodno potisnula sa Terazija. Izgrednici su gađali policiju kamenicama, ali i saobraćajnim znacima. 

{slika}

Kamenicama je napadnut i mobilni digitalni mamograf kupljen od sredstava donatora i B92. Mamograf je oštećen u centru grada, u vreme dok su lekari pregledali pacijentkinje. Protivnici Parade ponosa su i kod Kalenićeve pijace napali policiju, koja ih je potisnula prema Vukovom spomeniku. Prilikom tom sukoba, bilo je povređenih policajaca. Prema policijskim izvorima sa terena, ova grupa izgrednika prethodno je upala u prostorije Demokratske stranke u Krunskoj ulici, koje su demolirali i izazvali požar. Kako se navodi, tom prilikom su napali i vatrogasce, koji su došli da intervenišu.

Država najavila odgovor na nasilje

Vlada Srbije i predsednik Tadić najoštrije osudili vandalizam i nasilje huligana na ulicama Beograda. Vandalima će se suditi, poručuju nadležni.”Izgrednici i organizatori nasilja biće uhapšeni i privedeni pravdi”, najavio je predsednik Srbije Boris Tadić.

Pravo na slobodno izražavanje je zagarantovano Ustavom, rekao je Tadić i upozorio da napad na pripadnike policije predstavlja napad na državu Srbiju. Kako saopštava Pres služba predsednika Srbije, Tadić je poručio da je država potpuno spremna da se obračuna sa vandalima i huliganima koji ugrožavaju bezbednost građana Srbije.

“Srbija će obezbediti ostvarivanje ljudskih prava za sve građane, bez obzira na njihovu različitost i nikakvi pokušaji da im se sloboda uskrati nasiljem neće proći”, zaključio je Tadić. Vlada Srbije je saopštila da preduzima sve zakonske mere da obezbedi javni red i mir i da vinovnike i organizatore nasilja na ulicama Beorgada privede pravdi.

“Srbija je demokratska zemlja u kojoj svako ima pravo na slobodno izražavanje, ali niko ne može nekažnjeno da ugrožava javni red, napada pripadnike policije i uništava grad i imovinu građana”, navodi se u saopštenju. Vlada Srbije upozorava da će svaki vinovnik i organizator današnjeg vandalizma na ulicama Beograda biti izveden pred lice pravde.