U fokusu

Obilježen europski dan suzbijanja trgovine ljudima

Žrtve trgovine ljudima u osamdeset posto slučajeva su žene

Žrtva trgovine ljudima u osamdeset posto slučajeva je žena, lošijeg socijalnog položaja, stara u prosjeku 25 godina. ‘Mlade žene uglavnom zavedu obećanjima o boljem životu u inozemstvu i o dobroj zaradi, vrlo brzo i na lak način’, pojasnila je Đurđica Kolarec, koordinatorica mreže Petra. Od 2002. u Hrvatskoj je otkriveno 89 žrtava trgovine ljudima. Samo u ovoj godini pet: četiri žene, većina ih je iz Hrvatske i muškarac iz Rumunjske. Žene su uglavnom iskorištavane u prostituciji, djeca najčešće u prošnji, muškarci u radnoj eksploataciji.

Žrtve trgovine ljudima u osamdeset posto slučajeva su žene

Zvonimira Ivanišević/zagrebancija.com

Unosan posao – u svijetu se procjenjuje da se na trgovini ljudima svake godine zaradi i do 11 milijardi dolara. Na nasilje i zloporabu ženske seksualnosti upozorio je Vladin ured za ljudska prava i simboličnim performansom obilježio Europski dan suzbijanja trgovine ljudima.

Žrtva trgovine ljudima u osamdeset posto slučajeva je žena, lošijeg socijalnog položaja, stara u prosjeku 25 godina. ‘Mlade žene uglavnom zavedu obećanjima o boljem životu u inozemstvu i o dobroj zaradi, vrlo brzo i na lak način’, pojasnila je Đurđica Kolarec, koordinatorica mreže Petra.

Od 2002. u Hrvatskoj je otkriveno 89 žrtava trgovine ljudima. Samo u ovoj godini pet: četiri žene, većina ih je iz Hrvatske i muškarac iz Rumunjske. ‘Žene su uglavnom iskorištavane u prostituciji, djeca najčešće u prošnji, dok su muškarci do 15 posto isključivo eksploatirani u radnoj eksploataciji’, rekao je Zlatko Koštić iz Ravnateljstva policije.

Porast muških žrtava

‘U posljednje vrijeme zabilježen je trend porasta muških žrtava trgovanja ljudima koji se iskorištavaju najviše u građevini i agrokulturi’, dodao je Luka Mađerić iz Vladinog ureda za ljudska prava.

Hrvatska je donedavno slovila kao tranzitna zemlja trgovine ljudima iz zemalja regije prema Zapadnoj Europi. Gotovo 40 posto žrtava posljednjih godina dolazi iz Hrvatske. ‘Sve više postajemo država destinacija za žrtve trgovanja ljudima jer se smatra da i ovdje trgovci ljudima mogu na odgovarajući način ostvariti profit od njihovog iskorištavanja’, rekao je Mađerić.

Bilo kakve sumnje u trgovinu ljudima mogu se prijaviti na SOS telefon 0800 77 99.

Sve je u zakonu

Također, povodom Europskog dana suzbijanja trgovanja ljudima Mreža PETRA organizira press konferenciju 18.10. u Centru za ljudska prava, Kralja Držislava 4, u 11 sati.

Predstavnice Mreže će iznijeti svoje zahtjeve i predstaviti kampanju pod radnim nazivom SVE JE U ZAKONU.

Kampanja će biti regionalna, trajat će od 18.10., Europskog dana suzbijanja trgovanja ljudima, do 02.12., Meðunarodnog dana ukidanja ropstva. Mreža PETRA udružila  se sa srodnim mrežama u BiH i Srbiji kako bi svojim vladama uputile prijedloge za zakonska rješenja koja bi pridonijela suzbijanju trgovanja ljudima u ovim trima susjednim državama