U fokusu

Kandidatkinja Radničke stranke Dilma Rousseff pobijedila u drugom krugu sa 55.6% glasova

Brazil dobio prvu predsjednicu

Kandidatkinja vladajuće brazilske Radničke stranke Dilma Rousseff (62) pobijedila je u drugom krugu predsjedničkih izbora. Postala je tako prvom predsjednicom u povijesti Brazila. Nakon prebrojenih 95% glasova, bivša desna ruka predsjednika Luiza Inacia Lule da Silve dobila je 55,6% glasova, objavilo je državno izborno povjerenstvo. U kampanji je isticala vlastitu revolucionarnu prošlost. Rousseff se obučavala za gerilku, tri je godine bila u zatvoru i ondje mučena tijekom diktature.

Brazil dobio prvu predsjednicu

Kandidatkinja vladajuće brazilske Radničke stranke Dilma Rousseff (62) pobijedila je u drugom krugu predsjedničkih izbora. Postala je tako prvom predsjednicom u povijesti Brazila. Nakon prebrojenih 95% glasova, bivša desna ruka predsjednika Luiza Inacia Lule da Silve dobila je 55,6% glasova, objavilo je državno izborno povjerenstvo.

Kandidat socijaldemokrata (PSDB) i bivši gradonačelnik Sao Paola Jose Serra (68) osvojio je 44,4% glasova birača.

I Rousseff i Serra u kampanji su isticali vlastitu revolucionarnu prošlost. Rousseff se obučavala za gerilku, tri je godine bila u zatvoru i ondje mučena tijekom diktature (1964. do 1985.). Zbog svoje borbenosti, jer je preboljela i rak dojke, stekla je titulu čelične dame.

Serra je, kao otvoreni kritičar režima u doba diktature, morao je izbjeći u višegodišnji egzil. Rousseff je u prvome krugu izbora 3. listopada osvojila 47% biračkih glasova, a Serra 33%.

Brazil će do 2016. postati petom ekonomijom svijeta, što se smatra najvećim uspjehom dosadašnjeg socijalističkog predsjednika Lule.

Iskreno, ali iskreno, vjerujem da je kandidat Serra porazio sam sebe u kampanji. Ona je bila tako agresivna protiv naše prijateljice Roussef, nešto što sam mislio da je zauvijek prošlo, izjavio je Lula.