U fokusu

Zanimljiva kampanja u Izraelu

Dućan sa “ženama na prodaju” upozorava na problem trgovanja ljudima

Kupci u prometnom trgovačkom centru u Tel Avivu prošloga su tjedna ostali neugodno iznenađeni kada su među mnogobrojnim uobičajenim izlozima naišli na jedan prepun mladih djevojaka. Svaka od djevojaka imala je vlastitu etiketu s odgovarajućim podacima o njenoj dobi, visini, dimenzijama te zemlji podrijetla. Organizatori ove neobične kampanje ističu kako im je cilj senzibilizirati javnost za problem trgovine ženama.

Dućan sa “ženama na prodaju” upozorava na problem trgovanja ljudima

Prevela Nada Kujundžić

Trgovina odjeće, dućan sa stripovima, salon za tetoviranje i dućan u kojemu se prodaju…žene.

Kupci u prometnom trgovačkom centru u Tel Avivu prošloga su tjedna ostali neugodno iznenađeni kada su među mnogobrojnim uobičajenim izlozima naišli na jedan prepun mladih djevojaka. Svaka od djevojaka imala je vlastitu etiketu s odgovarajućim podacima o njenoj dobi, visini, dimenzijama te zemlji podrijetla.

Organizatori ove neobične kampanje ističu kako im je cilj senzibilizirati javnost za problem trgovine ženama. U sklopu kampanje pokrenuta je i peticija za usvajanje novog prijedloga zakona koji bi omogućavao kazneni progon osoba koje kupuju usluge prostitutki. “Novi bi zakon znatno unaprijedio borbu protiv trgovine ženama”, istaknuo je jedan od pokretača kampanje, odvjetnik Ori Keidar.

{slika}

Donošenje zakona kojim bi se kriminaliziralo kupovanje seksualnih usluga zasigurno bi dovelo do smanjenja potražnje za tom vrstom usluga, što bi automatski značilo i smanjenje prihoda. Na taj bi način prostitucija izgubila status unosnog posla u kriminalnim krugovima. U konačnici, to bi se zasigurno negativno odrazilo na učestalost pojavnosti trgovine ženama,” objašnjava Keidar. Odvjetnik također navodi primjer švedskog zakona koji je doveo do smanjenja broja slučajeva trgovine ljudima i prostitucije u toj zemlji, a prema kojemu je izrađen i prijedlog zakona koji njegova kampanja podržava.

U Izrael je u posljednjih deset godina prokrijumčareno oko 10.000  žena. Te žrtve “modernog ropstva” kako ga naziva Keidar, svakodnevno su izložene različitim oblicima zlostavljanja: zatvaranju, fizičkom nasilju, silovanju, sustavnom izgladnjivanju. Uz to ih se prisiljava da 365 dana u godini opslužuju između petnaest i trideset mušterija dnevno.

{slika}

Prije tri godine izraelska je policija počela ozbiljnije pristupati problemu trgovine ženama te ulagati sredstva u njegovo rješavanje. I snage osiguranja pridružile su se borbi; nakon što je objavljeno da se pripadnici al-Qaide nalaze na području Sinaja, jedinice osiguranja raspoređene su duž tristo kilometara dugačke izraelsko-egipatske granice, inače glavne krijumčarske rute. “Novi će zakon uvelike pridonijeti smanjenju pojavnosti trgovine ljudima, a uz još neke dodatne napore, taj problem možemo u potpunosti eliminirati,” smatra Keidar.