U fokusu

Brine li Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa o mladima?

Školski udžbenici prepuni stereotipa i dezinformacija o seksualnom i reproduktivnom zdravlju mladih

Kako bi ukazali na propuste u obrazovnom sustavu koji se tiču reproduktivnog i seksualnog zdravlja mladih te informirali javnost o zabrinjavajućoj količini dezinformacija koje mladi mogu pročitati u školskim udžbenicima, CESI i Inicijativa mladih  su organizirali uličnu akciju pod nazivom: Sex na ex! O meni brine MZOŠ-neprocjenjivo.

Školski udžbenici prepuni stereotipa i dezinformacija o seksualnom i reproduktivnom zdravlju mladih

Kako bi ukazali na propuste u obrazovnom sustavu koji se tiču reproduktivnog i seksualnog zdravlja mladih te informirali javnost o zabrinjavajućoj količini dezinformacija koje mladi mogu pročitati u školskim udžbenicima, CESI-Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje i Inicijativa mladih u subotu 20. studenog su organizirali uličnu akciju pod nazivom: Sex na ex! O meni brine MZOŠ-neprocjenjivo. Tijekom akcije učenici/e i studenti/ce su dijelili promotivne materijale kampanje i razgovarali sa svojim vršnjacima o važnosti odgovornog seksualnog ponašanja. Akciju su podržale i glumica Ana Begić, pjevačica i voditeljica Ida Prester te glumac Kristijan Kiki Ugrina.

{slika}

Na Cvjetnom trgu je bio postavljen i Stup srama na kojem su riječima i slikom bili istaknuti nedostaci i neprimjerene informacije sa kojima se mlade osobe susreću tijekom svog školovanja.

Tako se na primjer moglo pročitati sljedeće: Imam 13 godina i u školi mi nisu rekli da se moj spolni organ zove penis. Imam 18 godina i uče me da je homoseksualnost “stvar ukusa…. Idem u srednju školu i nitko mi nikada nije objasnio što je spolni odnos! U udžbeniku piše da se u pubertetu tijelo djevojčice postupno mijenja u visoko i vitko tijelo djevojke. Tijelo dječaka u pubertetu se mijenja u mišićavo tijelo mladića. A što je sa nama drugačijima?

{slika}

Nataša Bijelić iz CESI istaknula je da je cilj kampanje Sex na ex! upozoriti na nedostatak informacija o seksualnom i reproduktivnom zdravlju učenika i učenica. N. Bijelić naglašava da mladi tek pred kraj osnovne škole, saznaju kako se zovu spolni organi, ne nauči ih se što je to orgazam, oralni i anali sex, a u udžbenicima se promoviraju različiti stereotipi, kao na primjer da se djeca nastala medicinski potpomognutom oplodnjom “mogu osjetiti usamljena među normalno rođenom  djecom.” Stoga CESI i Inicijativa mladih predlažu otvaranje youth-friendly klinika za mlade, ali i savjetovališta namijenjena upravo mladima.

{slika}

Članice Inicijative mladih, studentice Marija Jukić i Petra Kišić, su naglasile da mladima u današnjem društvu trebaju provjerene informacije koje se tiču seksualnog ponašanja. Istaknule su primjer da pri prvom spolnom odnosu više od 38% mladića i djevojaka u Hrvatskoj nije koristilo nikakvo sredstavo zaštite, kao i činjenicu da svaki treći mladić i svaka peta djevojka ne zna da je HPV (humani papiloma virus) spolno prenosiva bolest.

Akciju je podržao je i saborski zastupnik Goran Beus Richembergh (HNS).  G. Beus Richembergh smatra da je postojeći koncept seksualnog odgoja u školama jako konzervativan u tolikoj mjeri da bi ga se moglo nazvati i antiseksualnim. Predlaže da se mlade ljude tijekom školovanja, počevši od osnovne škole, treba educirati i učiti o temama vezanim uz tijelo, funkcije  tijela, i odnosima općenito. Međutim, uz pravovaljanu edukaciju, važno je da i roditelji komuniciraju sa svojom djecom i pričaju o temama koje se tiču seksualnog ponašanja jer kako kaže Beus Richembergh “svaki roditelj ima dovoljno ljubavi da pronađe put” i ne smije dozvoliti da ulica i Grozd budu oblikovatelji našeg djeteta. Katarina Fuček predsjednica Zajednice žena “Katarina Zrinski” (HDZ) je na pitanje vezano uz seksualnu edukaciju i obrazovanje mladih u osnovnim i srednjim školama odgovorila da “sve što je na bazi znanstvenog pristupa, a korisno je za mlade je dobro.” Drži da moderno društvo zahtjeva kvalitetniji i netradicionalniji pristup seksualnom obrazovanju te smatra da bi to bilo korisno za mlade.

Akcija Seks na ex! O meni brine MZOŠ-neprocjenjivo potaknula je i građane/ke da izraze svoje mišljenje i nezadovoljstvo postojećim stanjem u hrvatskom školstvu.

{slika}

“Vjeronauk van iz škole, U petom razredu nastava biologije održavala se odvojeno za curice i dječake. U mojoj kući se ne priča o onoj riječi sa “S”. U osnovnoj školi nam je nastavnica iz biologije rekla da kući sami naučimo lekciju iz seksualnosti.” samo su neki od komentara koje su zabrinuti građani/ke ostavili na Stupu srama.

Nadamo se da Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa neće ignorirati ove apele i da će za iduću školsku godinu izmijeniti sadržaj udžbenika te početi adekvatno informirati mlade o seksualnosti i reproduktivnom zdravlju.

Seksualna edukacija u školama i vjeronauk izvan škola, čini se, trebati će pričekati neka bolja vremena.