U fokusu

Izrazito diskriminatorna ponašanja još su društveno prihvatljiva

Ni nakon skoro 2 godine od početka primjene zakona o suzbijanju diskriminacije, po njemu još nema sudskih presuda, te je broj prijava diskriminacije Pučkom pravobranitelju, još uvijek relativno mali, konstatirano je na okruglom stolu održanom u petak, 26.11, u je Splitu na temu “Uloga medija u suzbijanju diskriminacije”.

Izrazito diskriminatorna ponašanja još su društveno prihvatljiva

U petak, 26.11, u je Splitu održan Okrugli stol na temu “Uloga medija u suzbijanju diskriminacije”, u organizaciji Udruge za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda, Cenzura Plus, iz Splita.

Gošće i gosti sa uvodnim izlaganjima na Okruglom stolu bili su dr.sc. Ivana Radačić, viša asistentica na Institutu društvenih znanosti “Ivo Pilar”; Teodora Matej, savjetnica Pučkog pravobranitelja za odnose s javnošću i informiranje, dr.sc. Zlatko Miliša, izvanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Zadru, Nataša Bakotić, novinarka i urednica u Slobodnoj Dalmaciji i Stojan Obradović, glavni urednik Agencije STINA i predsjednik neprofitnog medija, Institut STINA.

Ni nakon skoro 2 godine od početka primjene zakona o suzbijanju diskriminacije, po njemu još nema sudskih presuda, te je broj prijava diskriminacije Pučkom pravobranitelju, još uvijek relativno mali. Istraživanje koje je provela organizacija civilnog društva CMS u suradnji s Pučkim pravobraniteljem i Uredom za ljudska prava Vlade RH, pokazuje da veliki broj građanki i građana smatra da je diskriminacija veliki problem u RH, no istovremeno samo polovica njih zna da je na snazi Zakon o suzbijanju diskriminacije, a svega 2% njih je navelo Pučkog pravobranitelja kao glavno tijelo za suzbijanje diskriminacije. Sudionice i sudionici okruglog stola su se složili da su u našoj javnosti, još uvijek, neka izrazito diskriminatorna ponašanja društveno prihvatljiva te da su građanke i građani slabo informirani kako se založiti za svoja prava i koristiti dostupne im zaštitne mehanizme. Također su se složili da bi, bez obzira na pozitivne primjere kojih ima, informativna i edukativna uloga medija u tom kontekstu trebala biti značajno veća. Kako bi se to postiglo treba djelovati na same medije u cilju smanjenja senzacionalističkih pristupa, a povećanja broja društveno odgovornih tema i unaprjeđenja načina njihovog prikaza, treba kontinuirano osvještavati medijske djelatnike i djelatnice, ali i cijelu javnost, kroz sustave formalnog, ali i neformalnog obrazovanja, o potrebi informiranog pristupa ovako važnim društvenim temama, te kontinuirano treba promicati svijest o važnoj društvenoj ulozi medija, bez obzira bili oni javni ili privatni.

Predstavnice Udruge Cenzura Plus su još jednom iskoristile priliku i pozvale gošće i goste na Okruglom stolu, ali i cijelu javnost da poprate ostale aktivnosti koje će Udruga imati u okviru ove kampanje, ali i njeno kontinuirano djelovanje na suzbijanju diskriminacije, te da obrate pažnju na promotivne spotove Kampanje i poruke koje oni nose.

 

Okrugli stol je dio Projekta i istoimene kampanje “Informacijom protiv diskriminacije”, kojoj je cilj unaprijediti suzbijanje diskriminacije i društvenu odgovornost i ulogu medija u tom kontekstu kroz informiranje građanstva o tome što sve jeste diskriminacije, o postojećim zakonskim i institucionalnim okvirima za borbu protiv diskriminacije, te kroz poticanje građanstva da aktivno sudjeluju u borbi protiv diskriminacije prijavljujući diskriminaciju i šaljući poruku kako to nije društveno prihvatljivo ponašanje. Osim toga, Udruga Cenzura Plus, svojim aktivnostima nastoji propitati i ulogu važnih aktera u suzbijanju diskriminacije, posebice medija, te proizvesti konkretne preporuke za njeno unaprjeđenje. Projekt je podržan sredstvima Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, a kampanja će svojim vrhuncem obilježiti 16 dana aktivizma, globalnu akciju obilježavanja perioda od 25.11, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja protiv žena, do 10.12, Međunarodnog dana ljudskih prava.