U fokusu

Europska konferencija o nasilju protiv žena

“EU ima regulirano pitanje veličine rajčica ali ne i problem kao što je nasilje protiv žena”

Europska komisija organizirala je konferenciju o nasilju protiv žena u Bruxellesu, 25. i 26. studenog 2010. u suradnji sa belgijskim predsjedništvom Vijeća Europe. Na konferenciji su iz Hrvatske sudjelovale Helena Štimac Radin, predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova, Željka Ivandić Blažina, viša stručna savjetnica u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi i Nataša Bijelić, predstavnica CESI.

“EU ima regulirano pitanje veličine rajčica ali ne i problem kao što je nasilje protiv žena”

Europska komisija organizirala je konferenciju o nasilju protiv žena u Bruxellesu, 25. i 26. studenog 2010. u suradnji sa belgijskim predsjedništvom Vijeća Europe.

Konferencija je uslijedila nakon Summita ministrica o nasilju nad ženama koje je organiziralo belgijsko predsjedništvo 24. studenog. Konferencija je okupila oko 200 sudionica i sudionika različitih profila poput parlamentaraca/ki, eksperata/ica, članova/ica NVO-a koji se u svom radu bave pitanjem nasilja protiv žena. Na konferenciji su iz Hrvatske sudjelovale Helena Štimac Radin, predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova, Željka Ivandić Blažina, viša stručna savjetnica u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi  i Nataša Bijelić, predstavnica CESI.

Konferencija se sastojala od četiri panela usmjerena na slijedeće teme:

  • Izvori, uzroci i socijalni aspekti nasilja protiv žena
  • Pravni aspekti u borbi protiv nasilja
  • Posebni oblici nasilja (EU i međunarodna iskustva)
  • Prema EU strategiji u borbi protiv nasilja nad ženama

Na samom početku konferencije, Viviane Reding, podpredsjednica Europske komisije istaknula je posvećenost EK bavljenju i rješavanju problema nasilja protiv žena.

Problemi istaknuti na konferenciji uključivali su nedostatak zajedničke (europske) definicije nasilja protiv žena koja otežava prikupljanje komparativnih podataka; slabo izvještavanje o nasilju protiv žena (veće izvještavanje u nordijskim zemljama nego u Jugoistočnoj Europi); slabosti nacionalnih akcijskih planova kojima nedostaju konkretne mjere poput akcija koje će biti poduzete sa vremenskim rasporedom, budget i evaluacija implementiranih politika; ograničene informacije o resursima namijenjenih politikama koje se bave nasiljem protiv žena.

Istaknuta je i izuzetna važnost EU fondova koji su ključni u borbi protiv nasilja nad ženama pogotovo na jugu i istoku Europe.

Myria Vassiliadou je vrlo dosjetljivo primijetila da EU ima regulirano pitanje veličine rajčica ali ne i problem kao što je nasilje protiv žena te je stoga iznijela zahtjeve Europskog ženskog lobija vezanih uz nasilje protiv žena:

  • Europski akcijski plan o nasilju protiv žena
  • 2013. godinu kao europsku godinu posvećenu nasilju protiv žena
  • više fondova namijenjenih ženskim NVO-ima koje se bave pitanjem nasilja   
  • direktivu, odnosno, pravno obvezujući instrument
  • prikupljanje podataka o nasilju
  • rodno budgetiranje

Rosa Logar iz WAVE (Women Against Violence Europe), govoreći o očekivanjima civilnog društva, istaknula je da moramo imati europske zaštitne mjere, primjerice, zabranu prilaska na EU nivou kako bi se izbjeglo da zabrana prilaska žrtvi vrijedi u jednoj EU zemlji ali ne vrijedi u drugoj što žrtvu nasilja stavlja u opasnost ako želi slobodno putovati.  

U završnom govoru, Eva-Britt Svensson, Predsjednica odbora za ženska ljudska prava i rodnu ravnopravnost Europskog parlamenta naglasila je, još jedanput, potrebu za pravno obvezujućim instrumentom koji će se baviti rodno uvjetovanim nasiljem na razini EU.

Govore i prezentacije izlagača/ica možete pročitati ovdje.