U fokusu

U EU ne žele porodiljni dopust od 20 tjedana

Većina zamalja članica Europske unije u ponedjeljak je odbacila prijedlog Europskog parlamenta da se miniminalni rodiljni dopust uz punu plaću produlji na 20 tjedana i da se očevima omogući dva tjedna rodiljnog dopusta, izjavila je belgijska ministrica rada Joelle Milquet, čija zemlja predsjedava Europskom unijom u ovom pologudištu. Europski parlament je krajem listopada izglasao prijedlog o produljenju minimalnog rodiljnog dopusta s 14 na 20 tjedana uz punu plaću.

U EU ne žele porodiljni dopust od 20 tjedana

“Velika većina zemalja članica smatra da je Europski parlament otišao predaleko predlažući produljenje minimalnog porodiljnog dopusta na 20 tjedana uz 100-postotnu plaću. To nije osnova za pregovore”, izjavila je Milquet nakon sastanka ministara za socijalna pitanja i rad.

Europski parlament je krajem listopada izglasao prijedlog o produljenju minimalnog rodiljnog dopusta s 14 na 20 tjedana uz punu plaću. Također je zatražio da se uvede mogućnost dopusta za očeve od najmanje dva tjedna također plaćena u potpunosti.

Europska unija određuje minimilna prava koja moraju poštovati sve zemlje članice, ali one mogu, ako to žele dopustiti i dulje dopuste. Trenutno je minimalno trajanje rodiljnog dopusta u EU-u 14 tjedana, ali uvjeti plaćanja razlikuju se od zemlje do zemlje.

Ministrica Milquet je rekla da postoji spremnost zemalja članica da prihvate dopust od 18 tjedana, kako je predlagala Europska komisija, ali nema suglasnosti da tijekom dopusta dobiju puni iznos plaće.

Produljenje porodiljnog dopusta koje bi bilo plaćeno u punom iznosu plaće bio bi preveliki teret za državne proračune, ističu države članice. U Velikoj Britaniji upozoravaju da bi novi europski zakon više nego udvostručio svote koje bi njezini porezni obveznici trebali plaćati za rodiljne naknade.

Europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding u pismu upućenom Europskom parlamentu 30. rujna upozorila je da bi se plaćeni 20-tjedni dopust kroz razdoblje od 20 godina popeo na “40 milijardi eura za Francusku i 57 milijardi eura za Veliku Britaniju”.

Vijeće EU-a, to jest države, u ovom pitanju suodlučuje s Europskim parlamentom i one mogu blokirati prijedlog u sadašnjem obliku.