Vijesti

04.03.2009. 19:11:50 (Večernji list)

Žene s invaliditetom trpe fizičko i psihičko nasilje

(Foto: sarah m scott)

Prvi SOS telefon za osobe s invaliditetom u Istarskoj županiji, jedini takve vrste u zemlji, koji je počeo raditi 1. siječnja ove godine, otkriva među ostalim, da su invalidi Istre, osobito žene, žrtve nasilja u obitelji, ali i cijelom društvu. Od četrdeset i pet poziva na besplatni SOS telefon 0800-84-84, koji dežura svake subote od 15 do 17 sati, nekoliko ih je bilo zlostavljanih žena.Nerazumijevanje obitelji
Jedna je Istranka s invaliditetom prijavila policiji da ju je silovao susjed, a požalila nam se da nema podršku obitelji koja je osuđuje. Rastavljena je i boji se da će slučaj završiti pod tepihom - priča nam Ružica Grabovac, voditeljica SOS telefona na jučerašnjem okruglom stolu o pravima i obvezama žena s invaliditetom.

Silovanje je pretrpjela još jedna mlada Istranka u invalidskim kolicima, i to od svog mladića, koji nije razumio NE. - Na telefon se javila i jedna mlada žena oboljela od cerebralne paralize kojoj obitelj brani dalje školovanje. Oduzeta joj je poslovna sposobnost pa smo je uputili da pravnim putem traži povrat. Žene invalidi nerijetko su žrtve diskriminacije u društvu, a u obitelji od najužih članova doživljavaju naguravanja, psovke, vrijeđanje ili ignoriranje. Njihove pozivi i molbe, za pomoć, često nitko ne čuje.Odbijena zbog proteze
Toga nisu pošteđeni ni muškarci, a zanimljivo je da su na SOS telefon za žene s invaliditetom u Zagrebu, nasilje, zanemarivanje najuže obitelji prijavila i dva Istranina - rekla je Marica Mirić, predsjednica Saveza društva distrofičara Hrvatske. Iako je, prema statističkim podacima, dva do pet puta više nasilja nad ženama s invaliditetom, one u Sigurnoj kući Istre nisu potražile pomoć, kazala je dr. Danijela Lazarić-Zec iz Službe za socijalnu medicinu Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije. Okruglom stolu prisustvovala je i proslavljena paralimpijka Jelena Vuković.

- Nisam nikada doživjela fizičko nasilje ili zlostavljanje, ali osjetila sam diskriminaciju. Želja mi je bila upisati srednju medicinsku školu i nastaviti isti fakultet, ali odbili su me zbog proteze na nozi. Zato sam morala upisati srednju Ekonomsku školu i sad studiram na kineziologiji u Puli kao prva invalidna osoba - kazala je Jelena.

Tagovi: nasilje, osobe s invaliditetom

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM