U fokusu

Konačni udarac feminističkim autonomnim ženskim skloništima?

U povodu 20. godina rada Autonomne ženske kuće Zagreb (AŽKZ) počela je dvodnevna  konferencija pod nazivom “Žene protiv nasilja nad ženama – 20. godina postojanja skloništa i savjetovališta za žene i djecu žrtve partnerskog nasilja”. “U svom radu uvijek smo se fokusirale na to da iznađemo sve moguće i nemoguće načine da bi se žena trajno izvukla iz nasilne situacije”, istaknula je Neva Toelle.

Konačni udarac feminističkim autonomnim ženskim skloništima?

U povodu 20. godina rada Autonomne ženske kuće Zagreb (AŽKZ) – savjetovališta i skloništa za zlostavljane žene, u Zagrebu je danas počela dvodnevna međunarodna konferencija pod nazivom “Žene protiv nasilja nad ženama – 20. godina postojanja skloništa i savjetovališta za žene i djecu žrtve partnerskog nasilja”.

“U svom radu uvijek smo se fokusirale na to da iznađemo sve moguće i nemoguće načine da bi se žena trajno izvukla iz nasilne situacije”, istaknula je otvarajući konferenciju osnivačica AŽKZ Neva Toelle, dodavši kako je AŽKZ kroz sklonište i savjetovalište pomogla tisuće i tisuće žena i djeca.

Podsjetila je kako je sve počelo 14. prosinca 1990. kada su, kako je rekla, “skvotirale jedan stan u vlasništvu grada Zagreba i u njemu otvorile prvo sklonište za žene na području istočne Europe”. Ustvrdila je kako tada nasilje protiv žena nije bilo priznato kao društveni problem, nije postojalo u zakonima, odnosno podvodilo se samo pod prekršaje javnog reda i mira.

“U posljednjih 20 godina dogodilo se puno promjena, no iz perspektive žene koja traži pomoć i danas postoje ogromne prepreke kako bi ona stvarno dobila učinkovitu, brzu i potpunu zaštitu”, istaknula je Toelle.

Iako je prije dvije godine budžetsko financiranje autonomnih skloništa označilo podršku autonomiji i načinu rada takvih skloništa, kriteriji po kojima se treba raditi, a koje je propisalo ministarstvo, pokazuju da takva podrška nije bila dugog vijeka, rekla je i pitala hoće li ti kriteriji koji se postavljaju kao uvjet, značiti konačni udarac feminističkim autonomnim ženskim skloništima u Hrvatskoj?

Izrazila je nadu da će konferencija pridonijeti dubinskom razumijevanju rada autonomnih ženskih skloništa te onome što takve projekte čini dragocjenim za društvo i nasušno potrebnim ženama i njihovoj djeci.
 
Neva Toelle izvijestila je i da su na konferenciji žene iz Islanda, Austrije, Švicarske, Švedske, Engleske, Srbije, Slovenije i svih dijelova Hrvatske, predstavnici svih institucija koje su nadležne za problem nasilja nad ženama.