U fokusu

Umjesto mame i tate

Roditelj 1 i Roditelj 2

State Department je najavio kako će s američkih putovnica izbrisati kategorije majke i oca te unijeti kategorije roditelja 1 i roditelja 2. Aktivisti za prava homoseksualnih osoba likuju zbog ove odluke, dok su konzervativci napali odluku kao nelegalnu tvrdeći kako je ova odluka samo dio propagandne mašinerije koja polako mijenja definiciju braka.

Roditelj 1 i Roditelj 2

State Department je najavio kako će s američkih putovnica izbrisati kategorije majke i oca te unijeti kategorije roditelja 1 i roditelja 2. Aktivisti za prava homoseksualnih osoba likuju zbog ove odluke, dok su konzervativci napali odluku kao nelegalnu tvrdeći kako zakon definira brak kao “zajednicu muškarca i žene” te kako je ova odluka samo dio propagandne mašinerije koja polako mijenja definiciju braka.

State Department tvrdi da je riječ o unaprijeđenju terminologije kako bi se u putovnicama našao točniji opis djetetovih roditelja te uvažilo postojanje različitih oblika obitelji.

“Mijenjanjem pojmova majka i otac u termin roditelj omogućava različitim tipovima pobitelji da zatraže putovnice za svoju djecu, a bez osjećaja da ih država ne priznaje kao obitelji. Najbolja stvar koju možemo učiniti je da podupiremo ljude koji odgajaju djecu u stabilnim obiteljima ispunjenim ljubavlju” izjavila je Jennifer Chrisler, izvršna direktorica Family Equality Council-a koja je zagovarala ove promjene unazad nekoliko godina.

Nove putovnice biti će dostupne kroz mjesec dana.