U fokusu

Libelin drugi rođendan

Libelin drugi rođendan

Libela je 15. siječnja obilježila dvije godine svog rada. Pokrenuta je iz aktivističke potrebe da se društveno – političke teme obrade iz rodne perspektive, ali i da se na jednom jestu objedine informacije i poveća vidljivost žena u demokratskim procesima i društvu općenito. Tako smo pisale reportaže s raznih događaja, komentare aktualnih zbivanja, kandidirale žene za predsjednicu države, pratile izbore, podupirale inicijative, razgovarale s istaknutim ženama i raskrinkavale seksizme i homofobne ispade. Neke naše priče našle su svoj put i u mainstream medije, kao primjerice Neslana šala ili seksizam ili Iz zatvora može, a iz rodilišta ne može, ali i jedine smo imale sustavno prikupljane informacije o kandidatkinjama na lokalnim izborima 2009. godine. U dvije godine rada u skromnim financijskim uvjetima – naročito u protekloj godini kronične besparice – Libela je posjećena više od 100 000 puta, objavljeno je gotovo 2000 članaka, jedina sadrži bazu podataka o ženama na pozicijama odlučivanja i uspostavljena je široka mreža suradnika i suradnica čiji su zasigurno najvažniji dio Libeline volonterke.

 

Ciljevi koje je aktualno uredništvo portala postavilo u 2011. godini su daljnji rast posjećenosti, pozicioniranje portala u regiji, te produkcija većeg broja autorskih članaka. Teme kojima ćemo se ove godine najviše posvetiti su žene u politici i izborima, seksualnost i reproduktivna prava, jednake mogućnosti na tržištu rada te senzibilizacija javnosti za društvenu uključenost žena s invaliditetom.

 

No, prije svega nas zanima što biste vi htjeli/htjele čitati na Libeli. Što smatrate da smo radile dobro, a što loše i u čemu bismo mogle biti bolje? Želite li više tekstova o položaju žena diljem svijeta? Ili biste radije čitali više o organizacijama civilnog društva u Hrvatskoj? Vaše ideje, javite nam na info@libela.org.

I dalje pozivamo sve koji/koje žele pisati, komentirati, izvještavati o rodnoj ravnopravnosti i političkim procesima da nam se jave, rado ćemo surađivati! Ako želite podržati Libelu i pokojim novčićem, to ste također dobrodošli/e učiniti.

 

Ovom prigodom želimo zahvaliti svima koji su nas u ove dvije godine podržali. Našim prijateljskim portalima koji su objavili Libelin banner i prenosili tekstove, organizacijama koje nam sustavno šalju informacije o svom radu, donatorima koji su prepoznali potrebu za pojačanim praćenjem tema vezanih uz demokraciju i rodnu ravnopravnost, pojedincama i pojedinkama koji su svojim prijedlozima unaprjeđivali portal te ponajviše vama, čitateljicama i čitateljima.

 

Nadamo se da ćemo do trećeg rođendana biti nešto veće, bolje i pametnije (a možda i proslaviti ovaj drugi rođendan kakvim iznenadnim tulumom :).

U međuvremenu, čitamo se!