U fokusu

U Beču otvorena izložba “Zagovaram feminizam”

Centralna tema izložbe je feminizam kao izraz političkog i društvenog angažmana protiv svakog oblika diskriminacije. Umjetnici nisu fokusirani samo na ženske teme, nego društvene promjene, usmjerene protiv patrijarhalnog ugnjetavanja, diskriminacije manjina i nasilja. Rad Igora Grubića i Lane Čmajčanin naslovljen I begged them to kill me tematizira fenomen masovnog silovanja kao svjesno korištenu metodu ratovanja.

U Beču otvorena izložba “Zagovaram feminizam”

U bečkoj galeriji Art Point otvorena je izložba Statement: I Advocate Feminism, kustosice Olivie Nitis, na kojoj izlažu Igor Grubić i Lana Čmajčanin. Centralna tema izložbe je feminizam kao izraz političkog i društvenog angažmana protiv svakog oblika diskriminacije. Umjetnici nisu fokusirani samo na ženske teme, nego društvene promjene, usmjerene protiv patrijarhalnog ugnjetavanja, diskriminacije manjina i nasilja.

Rad Igora Grubića i Lane Čmajčanin naslovljen I begged them to kill me tematizira fenomen masovnog silovanja kao svjesno korištenu metodu ratovanja, a radi se o galerijskoj instalaciji s glazbenim stalcima i notnim zapisima, na kojima su umjesto nota upisane brojke, što upućuje na činjenicu da je zastrašujuće veliki broj žrtava tijekom rata bio sustavno dirigiran nekim višim, vladajućim aparatom. Glazba koji proizvodi taj instrumentarij zla sastoji se od zvuka individualne, a na posljetku i kolektivne ljudske patnje i boli. Broj 20 000, naglašen na radu, službeni je podatak o broju zlostavljanih žrtava tijekom rata u Bosni i Hercegovini. 

Uz Grubića i Čmajčanin, svoje radove izlažu i Patricia Teodorescu i Elena Kovylina. Izložba je otvorena do 25. veljače 2011., a više o izložbi potražite ovdje.