U fokusu

U Čačku uveli muške i ženske karte za gradski prijevoz

U gradskom prevozu u Čačku uvedene muške i ženske karte kako bi se, kako kažu, sprečio šverc. NVO ocenjuju da je reč o polnoj segregaciji. Podela dnevnih karata za autobuski prevoz na muške i ženske u Čačku izazvala je i podeljena mišljenja o tom novom vidu naplate. Naime, iako u čačanskoj firmi, koja je uvela ovu novinu kažu da nisu imali nameru da bilo koga diskriminišu, iz nevladine organizacije “Žene u crnom” poručuju da je ovakav potez besmislen i da on dovodi do polne segregacije.

U Čačku uveli muške i ženske karte za gradski prijevoz

U gradskom prevozu u Čačku uvedene muške i ženske karte kako bi se, kako kažu, sprečio šverc. NVO ocenjuju da je reč o polnoj segregaciji. Podela dnevnih karata za autobuski prevoz na muške i ženske u Čačku izazvala je i podeljena mišljenja o tom novom vidu naplate.

Naime, iako u čačanskoj firmi, koja je uvela ovu novinu kažu da nisu imali nameru da bilo koga diskriminišu, iz nevladine organizacije “Žene u crnom” poručuju da je ovakav potez besmislen i da on dovodi do polne segregacije.

Isto koštaju ali su ipak različite – ženske karte su crvene i ljubičaste, a muške plave i žute. Na taj način će se sprečiti šverc jer svako ima svoju dnevnu kartu, primerenu polu. Tako neće biti moguće da se, na primer, žena vozi sa jednom kartom ujutru, a njen suprug popodne, kažu za B92 u čačanskom “Autoprevozu”.

Zamenik generalnog “Autoprevoza”, Aleksandar Petronijević, objašnjava i kako je rukovodstvu pala na pamet ova ideja, kako sam kaže, jedinstvena u Srbiji.

“Nismo imali od koga da prepišemo, pa smo, što se kaže, sami izmišljali. Što se tiče podele na muške i ženske karte, nismo imali nameru nikoga da uvredimo. Naprotiv, ideja je bila čisto da se suzi krug korisnika jednolične karte, pa je zato napravljena podela na muške i ženske”, objašnjava on.

“Verovatno bi to moglo da se uradi i na neki drugi način, kao na primer da se uvedu karte za junior i seniore i tako dalje. Takođe, ovo se pokazalo i kao dobar marketinški trik”, smatra Petronijević.

Žene u crnom: Rodni aparthejd

Očigledno, trik je možda uspeo, ali i otvorio pitanje polne diskriminacije. Naime, Staša Zajović iz nevladine organizacije “Žene u crnom” kaže da je ova podela suluda jer je to dodatni napad na ionako već osiromašeni budžet građana.

Takođe, ona kaže i da će “Žene u crnom” zahtevati da se ovakav način štampanja i izdavanja karata hitno ukine, ali i da preduzeće uputi izvinjenje javnosti.

“Ovakvi bizarni, degradirajući i suštinski ponižavajući postupci u čačanskom javnom prevozu predstavljaju spregu patrijarhalnog tradicionalističkog obrasca i neoliberalnog koncepta”, ocenjuje Staša Zajović.

“Zapravo, to je jedan vid kriminalizacije siromašnih, a na to se nadovezuje jedno potpuno pervertirano tumačenje rodne ravnopravnosti, gde zapravo dolazi do uvođenja rodnog aparthejda izdavanjem posebnih karata za muškarce i za žene”, kaže ona.

Dnevne karte, u zavisnosti od zone, ali ne i boje, koštaju 70 i 80 dinara, a vikend 90 i 100 dinara. Njihova kupovina na Autobuskoj stanici i većem broju kioska treba Čačanima da donese uštede na kućnom budžetu jer obične karte, koje važe samo za jednu vožnju, staju 35 i 43 dinara, kažu u “Autoprevozu”.

Takođe, ovaj prevoznik sada razmatra i mogućnost uvođenja i “junior” karata kako bi, na primer, bilo onemogućeno da istu kartu koriste majka i ćerka.

Muž i žena ne mogu da dele kartu, ali drugarice mogu

Pitali smo Gorana Papovića, potpredsednika Nacionalne organizacije potrošača Srbije, da li u ovom slučaju postoji kršenje prava potrošača.

“Ja ću možda iskočiti iz nadležnosti zaštite potrošača ako kažem da uvođenje muških i ženskih karata ne vodi ničemu. Na tome neko samo dobro zarađuje, jer niko ne sprečava da žena, koja ne može kartu da da mužu, tu kartu ‘pozajmi’ svojoj drugarici”, ukazuje on.

“Generalno, ovakav oblik podele potrošača se ne može podvesti pod diskriminaciju ali se može svesti pod to da postoji jedan pogrešan pristup kada je u pitanju način koji može sprečiti zloupotrebu dnevnih karata”, smatra Papović.

 “Hteli smo privatizaciju, dobili smo privatizaciju”

Ipak, privatna firma je uvela ovu meru i za sada deluje da nema povratka na stare “istopolne” karte jer, kako kaže gradonačelnik Čačka Velimir Stanojević – hteli smo privatizaciju, dobili smo privatizaciju.

“Nije mi jasno zašto je baš to moralo da krene iz Čačka, a pogotovo zato što je ‘Autoprevoz’, dok je bio društveno preduzeće, bio vrlo fleksibilan prema korisnicima svojih usluga”, podseća Stanojević.

“E da, da li će se to novom vlasniku, što kaže naš narod, obiti o glavu, ja ne znam, ali lično smatram da je to veoma nepopularna mera. Mi u upravi Čačka imamo jako dobru saradnju sa ‘Autoprevozom’ i mislim da im ovo nije trebalo”, kaže gradonačelnik.

Čačanski “Autoprevoz” privatizovan je 8. marta 2007. godine, kada je većinski vlasnik postala kompanija “Kavim” iz Tel Aviva. Posle nekoliko “krugova” socijalnog programa, u preduzeću je ostalo 285 radnika, od kojih su 180 vozači.