U fokusu

Poglavlje 23:

O nejasnoj slici, Europska komisija progovara vrlo jasno

“Pred nama je nejasna slika”, rekao je europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele, prilikom predstavljanja Izvještaja o stanju u području pravosuđa i ljudskih prava u Hrvatskoj sastavljenog na temelju više različitih izvora, među kojima su i hrvatske organizacije civilnog društva. “Sveukupno, Hrvatska i njena vlada postigle su značajan napredak u području pravosuđa i ljudskih prava”, rekao je.

O nejasnoj slici, Europska komisija progovara vrlo jasno

“Pred nama je nejasna slika”, rekao je europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele, prilikom predstavljanja Izvještaja o stanju u području pravosuđa i ljudskih prava u Hrvatskoj sastavljenog na temelju više različitih izvora, među kojima su i hrvatske organizacije civilnog društva. “Sveukupno, Hrvatska i njena vlada postigle su značajan napredak u području pravosuđa i ljudskih prava”, rekao je, dodajući: “međutim, mnogo toga još treba napraviti. Hrvatska još nije zadovoljila sva mjerila za zatvaranje i stoga mi ne predlažemo zatvaranje ovog poglavlja.”

“Uspjeh u ovom području od golemog je značaja za život građana Hrvatske – kako bi građani vidjeli i osjetili opipljivu promjenu u svojim svakodnevnim životima”, istaknuo je u govoru i Štefan Fuele, dodajući da je u pregovorima bitan sadržaj, a ne rokovi te će stoga predstaviti svoje Izvješće o realizaciji mjerila za zatvaranje i nacrt zajedničkog stajališta onda kada se identificirane zadaće ispune.

U međuvremenu oglasile su se priopćenjem i organizacije civilnog društva koje su već ranije Europskoj komisiji te hrvatskoj javnosti predočile svoje Mišljenje o spremnosti Republike Hrvatske na zatvaranje pregovora u Poglavlju 23. Kako navode u svom priopćenju žurno objavljivanje Izvještaja Europske komisije ukazuje na prepoznavanje složenosti političkog trenutka i davanje šanse Hrvatskoj da iskaže spremnost i stvarnu volju za ispunjavanjem postavljenih uvjeta i dosezanjem željenih standarda.  

Stav EK je opravdan, smatraju organizacije civilnog društva, jer Hrvatska uistinu nije ispunila sva mjerila. “Posebno podržavamo poruku izvješća kako je daleko važniji sadržaj reformi od datuma zatvaranja poglavlja i pregovora, budući da se radi o pitanjima od presudnog značaja koja će imati dugoročne i dalekosežne posljedice na živote hrvatskih građana i građanki.” navodi se u priopćenju. 

Ukoliko Vlada želi realizirati sve obveze u naredna dva mjeseca, bilo bi nužno razgovarati sa svim zainteresiranim dionicima u Hrvatskoj. Ignoriranje prijedloga i poruka koje dolaze iz  civilnog društva i stručne javnosti samo pogoršava trenutnu kompleksnu i uzburkanu političku situaciju. Umjesto razumijevanja građanskih glasova kao neprijateljskih i suvišnih, Vlada bi trebala razumjeti kako oni koji progovaraju žele samo jedno – život u uređenoj i demokratskoj državi.  Izostanak dijaloga i pokušaji prešućivanja ili uljepšavanja procjene EK vodi nas unatrag i provocira radikaliziranje političke situacije, zaključuju. Priopćenje su potisali GONG, Kuća ljudskih prava, Centar za mirovne studije, Babe! Budi aktivna. Budi emancipiran., Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Srpski demokratski forum, Centar za mir i nenasilje Osijek, Građanski odbor za ljudska prava, Zelena akcija, Pravo na grad, Centar za LGBT, i Transparency International Hrvatska.