U fokusu

Zgodne žene spašavaju stvar

“Zgodne žene spašavaju stvar” naziv je izložbe postavljene u galeriji “Marisall”.  U utorak, 19.4.2011. autorica radova Helena Janečić predstavila je javnosti opus slika u kojima koristi motive iz main-stream stripa. Superjunakinje poput Wonder Woman u slikovnom izričaju mlade umjetnice vode subjekt do konačnog prihvaćanja LGBTQ kulture. Izložba ostaje otvorena do 3.5.2011.

Zgodne žene spašavaju stvar

Marin Vajdić/Queer.hr

“Zgodne žene spašavaju stvar” naziv je izložbe postavljene u galeriji “Marisall”.  U utorak, 19.4.2011. autorica radova Helena Janečić predstavila je javnosti opus slika u kojima koristi motive iz main-stream stripa. Superjunakinje poput Wonder Woman u slikovnom izričaju mlade umjetnice vode subjekt do konačnog prihvaćanja LGBTQ kulture.

Koristeći Horny Dyke, autoričin alter-ego, kao glavnu protagonisticu izloženih radova umjetnica, između ostalog, pokušava LGBTQ kulturu još više uključiti u dominantnu kulturu hrvatskog društva.

Helena Janečić posebno se zahvalila modelima koji su ” uskočili u zadnji čas” i tako omogućili da se radovi dovrše u zadanom roku. Ta nesebična gesta inspirirala je autoricu za naziv izložbe. A zaključak da ” zgodne žene spašavaju stvar” potvrđuju i brojni primjeri iz dalje ( a i bliže) nam povijesti gdje se slalo žene da obave ono što su muškarci pod jačinom testosterona uprskali.

Većina slika je nastala u protekla tri mjeseca a  ovaj opus se nastavlja. Na jesen umjetnica planira novu izložbu iste tematike tako da će svi simpatizeri/ke super heroine Horny Dyke tada imati priliku pogledati i njene nove avanture. Izložba je otvorena do 3.5.2011.