Vijesti

06.03.2009. 15:26:50 (Monitor)

Dan žena u Francuskoj: Pariški nadbiskup je "Macho godine"

(Foto: ChrisGoldNY)

Francuski feministički pokret "Kučke čuvarice" dodijelio je u petak, u povodu Međunarodnog dana žena, 8. ožujka, priznanja za "macho-muškarca" godine, a prvo mjesto pripalo je pariškome nadbiskupu, kardinalu Andreu Vingt-Troisu.

Udruga, koja svake godine proglašava osobu koja se istaknula seksističkim stajalištima, prvi put je u 10 godina svoga postojanja izabrala i "macho muškarce godine".

Prva nagrada pripala je msgr. Vingt-Troisu, koji je 6. studenoga 2008., u emisiji za Radio Notre-Dame govorio o ulozi žena u Katoličkoj crkvi i tada ocijenio: "Najteže je postići oblikovanje žena. Nije dovoljno imati suknju, valja nešto nositi i u glavi."

Humorist Fabrice Eboue dobio je pak srebrnu medalju za "macho muškarca godine", jer je u televizijskoj emisiji prije godinu dana rekao "Feminizam, nisu to samo autoritarne ili loše obljubljene žene, to su također i lezbijke".

Konačno, brončano priznanje ponio je osnivač satiričkog časopisa Hara Kiri. Francois Cavanna istaknuo se dugim "člankom u dnevniku La Liberation" od 12. siječnja u kojem je blatio političarke Segolene Royal i Hillary Clinton, a napose se istaknuo "seksističkim komentarima o fizičkom izgledu gospođe Clinton".

Tagovi: dan žena, eu, macho godine

Vezani članci:

Facebook komentari

Stup srama

Iz drugih medija

AEM