U fokusu

Najpoželjniji hrvatski poslodavci su i ‘gay friendly’

Ni LGBT zajednica u Hrvatskoj nije pošteđena eksplozije nezaposlenosti pa smo se zapitale otežava li i danas nečija spolna orijentacija mogućnost pronalaska odgovarajućeg radnog mjesta. Sudeći prema podacima koje smo dobile od inače najpoželjnijih hrvatskih poslodavaca, svi su “gay friendly”.

Najpoželjniji hrvatski poslodavci su i ‘gay friendly’

Ni LGBT zajednica u Hrvatskoj nije pošteđena eksplozije nezaposlenosti pa smo se zapitale otežava li i danas nečija spolna orijentacija mogućnost pronalaska odgovarajućeg radnog mjesta. Sudeći prema podacima koje smo dobile od inače najpoželjnijih hrvatskih poslodavaca, svi su “gay friendly”.

Nijedna od tvrtki koja nam se odazvala na poziv za sudjelovanje u anketi nema, niti bi imala problem sa zapošljavanjem lezbijki i gejeva, a ako bi im se zaposlenici požalili na homofobni ispad, odmah bi reagirale. Svima njima apsolutni su prioriteti kompetencija i stručnost za određeno radno mjesto i znanje, kako kod već zaposlenih, tako i kod onih koji traže posao.

U stručne kompetencije zaklinju se i u dva ministarstva – zdravstva i obrazovanja, koja su poštivala pravo javnosti na pristup informacijama i dali nam odgovore na postavljena pitanja, a zanimalo nas je bi li im smetalo kad bi među zaposlenicima imali deklarirane gejeve i lezbijke i bi li takve osobe zaposlili te bi li reagirali u slučaju eventualnih homofobnih incidenata u njihovu radnom okružju.

Nažalost, baš kao i u državnom i u privatnom sektoru još uvijek postoje oni koji uopće ne žele komunicirati s javnošću putem tzv. gay medija, ali njima ostavljamo da sami rješavaju svoje probleme s civilizacijskim dosezima i ističemo one koji su i po politici prema LGB osobama napredni i uspješni u svom poslovanju.

“Naravno da bismo zaposlili lezbijke i gejeve, zašto ne?”
U T-HT-u, koji je već niz godina među prvima na listi najpoželjnijih tvrtki u kojima bi Hrvati voljeli zarađivati plaću, rekli su nam kako prilikom odabira kandidata pažnju prvenstveno posvećuju stručnosti, obrazovanju i kompetencijama potencijalnih kandidata, bez obzira na njihovu spolnu, vjersku, rasnu, političku ili bilo koju drugu pripadnost.
“Cilj nam je ponuditi uvjete poslovanja u kojima zaposlenici na najbolji mogući način mogu ostvariti vlastiti potencijal, istovremeno razvijajući osobnu konkurentnost”, dodali su. Ako bi se zaposlenik osjećao ugroženim zbog homofobije i/ili drugih neugodnosti, tu su Ljudski resursi koji će učiniti sve što je potrebno za zaštitu radnika.

U drugom telekomunikacijskom gigantu, Vipnetu, ističu kako uvažavaju različitosti svojih zaposlenika i podržavaju njihovo pravo na slobodan izbor te prilikom zapošljavanja novih ljudi vode računa o kvalifikacijama potrebnim za uspješno obavljanje posla, a ne o seksualnoj orijentaciji, religiji, dobi, spolu ili ijednom drugom diskriminirajućem faktoru. U slučaju homofobnih incidenata, prije poduzimanja ikakvih sankcija, provela bi se temeljita istraga kako bi se utvrdile činjenice.

U megauspješnom DM-u koji je itekako poznat po odličnim uvjetima rada, dijele slično mišljenje: “DM je tvrtka koja svoj uspjeh prvenstveno mjeri kvalitetom odnosa prema ljudima, bilo da su oni zaposlenici ili kupci. Zaposlenici su ključni, presudni faktor poslovanja i funkcioniranja organizacije jer ispred svake velike, uspješne kompanije stoje ljudi, zaposlenici kompanije koji su vlastitim trudom i radom ostvarili te vrhunske rezultate. Stoga su kriteriji prilikom odabira zaposlenika u DM-u vezani isključivo uz profesionalne sposobnosti kandidata kao što su stručnost, pozitivan stav, poznavanje tvrtke u koju se kandidat javlja, konkretnost, snalažljivost, dobro izražavanje i slično”, rekli su nam.

Zagrebačka banka naglašava kako u upravljanju svojim zaposlenicima isključuje svaki oblik diskriminacije, bilo prema spolu, porijeklu, nacionalnosti, vjeri, životnoj dobi, kao i seksualnoj opredijeljenosti te istovremeno cijeni i poštuje različitosti.”Takav se stav ne temelji samo na zakonima, propisima i normama, već i na organizacijskim vrijednostima ugrađenima u našu Povelju o integritetu – skupu zajedničkih načela kojima se zaposlenici Zagrebačke banke i grupe UniCredit vode u svakodnevnom poslovanju”, kažu.

U državnoj upravi diskriminacija je zabranjena
“Natječaji za zapošljavanje u tijelima javne uprave nigdje ne navode seksualnu orijentaciju kao uvjet – bilo u smislu pozitivne, bilo u smislu negativne diskriminacije. Stoga, seksualna orijentacija (heteroseksualna ili LGBT) ne može (a zakonski čak niti ne smije) biti prepreka (niti prednost) zapošljavanju bilo koje osobe u bilo kojem ministarstvu ili drugom tijelu javne ili državne uprave”, izjavio je glasnogovornik Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Duje Bonacci.

Za tajnicu Kabineta ministra zdravstva Darka Milinovića, Zoru Lažetu, homofobija je također nepoželjna u bilo kojem obliku.”Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, usuđujem se reći, ima vrlo osviješten stav o svim oblicima diskriminacije, i to ne samo po spolu. Osim što je diskriminacija po svim oblicima zabranjena, osobito u državnoj upravi, načini senzibilizacije državnih službenika u ovome ministarstvu su takvi da isključuju svaki mogući oblik diskriminacije koji bi se mogao pojedinačno javiti. Svako izjašnjavanje o spolnoj pripadnosti smatramo osobnim i ono ne može utjecati niti u jednom slučaju na postupak zapošljavanja.”

Na homofobni ispad u svojim uredima odmah bi reagirali, “budući da je to i obveza iz Etičkog kodeksa za državne službenike”, dodala je gospođa Lažeta.