U fokusu

Splitske novinarke stale i na modnu pistu za žene Uzora

U našem susjedstvu žive žene koje ne samo da rade, a ne primaju plaću, nego im godinama nije uplaćena ni jedna jedina kuna doprinosa. Idu svaki dan na posao, vraćaju se kući umorne, ruke su im izbodene šivaćim iglama, a pojma nemaju jesu li njihov radni staž pojeli skakavci i hoće li te godine igdje biti zabilježene kad dođe dan kad bi trebale otići u mirovinu. Može li se takvo što desiti i vama?

Splitske novinarke stale i na modnu pistu za žene Uzora

Jadran Babić/CROPIX

‘U našem susjedstvu žive žene koje ne samo da rade, a ne primaju plaću, nego im godinama nije uplaćena ni jedna jedina kuna doprinosa. Idu svaki dan na posao, vraćaju se kući umorne, ruke su im izbodene šivaćim iglama, a pojma nemaju jesu li njihov radni staž pojeli skakavci i hoće li te godine igdje biti zabilježene kad dođe dan kad bi trebale otići u mirovinu. Može li se takvo što desiti i vama?

Svi znamo odgovor na ovo pitanje i zato večeras moje kolegice i ja u znak iskrene ženske solidarnosti nosimo mantile žena iz Uzora. Nosimo i štikle kakvih se ne bi posramila ni Žuži Jelinek iz mlađih dana u znak nade da drama stotinu žena iz Uzora neće biti i naša sudbina’, rekla je večeras u klubu Hemingway u Splitu Eda Vujević, urednica i kolumnistica ‘Slobodne Dalmacije’.

Ona je prije mjesec dana inicirala akciju ‘Žena ženi Uzor’ kojoj se odazvalo više od 60 Splićanki i Splićana tako što su u Uzora naručili neki odjevni predmet i platili ga.

Večer nazvana ‘Vrag nosi Pradu, mi nosimo Uzor’ pokazala je snagu solidarnosti, ali i ljepotu kreacija koje su hrabro nosile splitske novinarke. Među njima bilo je, naravno, najviše novinarki Slobodne, ali i kolegica iz gotovo svih splitskih medija.

Večer je započela revijom koju su nosile novinarke, njih 22, a na sceni su se pojavile u mantilima radnica Uzora.

Kao glazbeni gosti nastupile su klape Cambi Split i Sveti Florijan, te hip-hop band Dječaci. Klape su pjevale u odijelima iz Uzora, a Dječaci u majicama kojima je na leđima bio natpis – uzoran dječak.

Na ‘pisti’ su se, vidljivo uzbuđene, na kraju pojavile i radnice Uzora koje je dirnula spoznaja da nisu same u svojoj borbi za rad i plaće. Akcija ‘Žena ženi Uzor’ se nastavlja.

Uzoriti ljudi

‘Kao uzoriti pokazali su se brojni pomagači akcije’, kazala nam je Eda Vujević. ‘Tvrtka Mediteran Produkcija bila je besplatna tehnička podrška reviji, Galeb Omiš je poklonio majice, udruga Dedal ih je mukte otisnula, besplatnu šminku su radile Sanja Kuzmić, Sanja Krstulović i Lea Babić Radosavljević, frizure su novinarkama poklonili salon Mia i salon Ljiljana…’