U fokusu

Opservatorija za nasilje prema ženama

Autonomni ženski centar i Mreža za Evropski ženski lobi – Srbija, pokrenuli su inicijativu za formiranje nezavisnog ekspertskog tela za praćenje nasilja prema ženama – Opservatorija za nasilje prema ženama. Zaključeno je da treba formirati operativnu radnu grupu koja će izraditi platformu za uspostavljanje Opservatorije do kraja septembra 2011. godine.

Opservatorija za nasilje prema ženama

Autonomni ženski centar i Mreža za Evropski ženski lobi – Srbija, pokrenuli su inicijativu za formiranje nezavisnog ekspertskog tela za praćenje nasilja prema ženama – Opservatorija za nasilje prema ženama.

Na konferenciji koja je održana u Beogradu, 21. aprila 2011. godine predstavljene su aktivnosti Evropskog ženskog lobija, modeli nacionalnih Opservatorija Danske i Irske, kao i iskustva Hrvatske i Srbije. Predstavnice nezavisnih državnih tela za zaštitu ljudskih prava – Zaštitnik građana, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti i Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti govorile su o svojoj ulozi u praćenju i primeni zakona. Predstavnice više od 20 ženskih nevladinih organizacija iz Srbije diskutovale su o razlozima, sadržaju rada i formalnim aspektima koncipiranja budućeg nezavisnog tela.

Zaključeno je da treba formirati operativnu radnu grupu koja će kroz konsultativni proces izraditi platformu za uspostavljanje Opservatorije za nasilje prema ženama do kraja septembra 2011. godine. Ove aktivnosti sprovode se u okviru projekta koji je finansiran od strane Evropske unije.