U fokusu

Tko je EllaOne?

Nova hitna kontracepcija u Hrvatskoj

EllaOne je prva ne-hormonska hitna kontracepcija koje je odsad dostupna i u Hrvatskoj. Odobrena je za primjenu kao hitna kontracepcija unutar 120 sati (tj. 5 dana) od nezaštićenog seksualnog odnosa čime se u potpunosti pokriva period preživljavanja spermija. Na web stanici HALMED-a kod EllaOne pod terapijske indikacije stoji da je to lijek za hitnu kontracepciju.

Nova hitna kontracepcija u Hrvatskoj

EllaOne je prva ne-hormonska hitna kontracepcija koje je odsad dostupna i u Hrvatskoj. Odobrena je za primjenu kao hitna kontracepcija unutar 120 sati (tj. 5 dana) od nezaštićenog seksualnog odnosa čime se u potpunosti pokriva period preživljavanja spermija.

Rane sedamdesete godine prošlog stoljeća obilježila je Yuzpe metoda hitne kontracepcije tj. primjena kombiniranih preparata estrogena i gestagena. Yuzpe metoda ostala je  glavna metoda hitne kontracepcije sve do 1998. godine kada su objavljeni rezultati studije koja je dokazala bolju podnošljivost ali i veću djelotvornost čistog gestagena u usporedbi s Yuzpe metodom (kombinacija estrogena i gestagena). Istodobno je zaključeno da metoda hitne kontracepcije čistim gestagenom također ima nedostatak a to je činjenica da djelotvornost metode opada s vremenom proteklim od nezaštićenog seksualnog odnosa, odnosno, ne pokriva puni period preživljavanja spermija u ženskim spolnim organima.

U Hrvatskoj, Yuzpe metoda hitne kontracepcije, odnosno kombinirani preparati (estrogen + gestagen) nema odobrenje Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) za primjenu u hitnoj kontracepciji. To bi značilo da davanje kontracepcijskih pilula kao što je Cilest kao hitne kontracepcije predstavlja kršenje regulative o upotrebi lijekova na tržištu. Na web stanici HALMED-a za Cilest, pod terapijske indikacije, stoji hormonska kontracepcija a ne hitna kontracepcija dok kod EllaOne pod terapijske indikacije stoji da je to lijek za hitnu kontracepciju.