U fokusu

Žene u ruralnim krajevima

Status žena nije proporcionalan njihovim zaslugama

Žene daju veliki doprinos dobrobiti i stabilnosti ruralnih zajednica u Hrvatskoj, ali jednako tako suočene su sa značajnim preprekama u pokretanju malog poduzetništva. Oko toga se složilo 60-tak žena poduzetnica iz ruralnih zajednica u jadranskoj regiji Hrvatske, koje su sudjelovale na dvodnevnoj regionalnoj konferenciji koja se održava u Zadru.

Status žena nije proporcionalan njihovim zaslugama
Žene daju veliki doprinos dobrobiti i stabilnosti ruralnih zajednica u Hrvatskoj, ali jednako tako suočene su sa značajnim preprekama u pokretanju malog poduzetništva. Oko toga se složilo 60-tak žena poduzetnica iz ruralnih zajednica u jadranskoj regiji Hrvatske, koje su sudjelovale na dvodnevnoj regionalnoj konferenciji koja se održava u Zadru. Konferenciju je organiziralo Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), uz financijsku potporu Kraljevine Nizozemske. Cilj konferencije je razmijeniti savjete uspješnih poduzetnica iz četiri ključna područja – tradicionalnih obrta i rukotvorina, proizvodnje hrane, ruralnog turizma, i socijalnih usluga – te da se istraže mogućnosti za umrežavanje i međusobnu podršku.
Diskusija se usmjerila na izazove s kojima se žene iz ruralnih područja suočavaju kako bi poboljšale svoje ekonomske mogućnosti i društveni status, bilo kroz zapošljavanje ili samo-zapošljavanje. Visoke stope nezaposlenosti izvan gradova potiču mnoge žene iz ruralnih područja da pokušaju pokrenuti vlastiti posao, ali prepreke s kojima se suočavaju su nedostatak poslovnih iskustava, ograničena financijska sredstva, zatvorena tržišta za maloprodaju, nedostatak institucija za zbrinjavanje male djece i starijih građana, te rodno uvjetovane predrasude. Ti izazovi razlog su zbog kojih žene ostaju potporna snaga seoskog domaćinstva odnosno kućanstva.

“Moramo promijeniti stereotipe po kojima se uspješnost žena na selu mjeri kroz to koliko su dobre majke, domaćice, supruge, “vozačice traktora” te istaći uspješnost žena i na drugim poljima,” smatra Gordana Sobol, predsjednica saborskog Odbora za razvnopravnost spolova. Iako se u Hrvatskoj u zadnjih nekoliko godina veća pažnja počela posvećivati problematici žena općenito, Sobol je primijetila da Strategija ruralnog razvoja Hrvatske ne prepoznaje važnost i potencijale te, što je važnije, specifične probleme žena u ruralnim područjima. Pozvala je na povećano korištenje mjera pozitivne diskriminacije, kakve prepoznaje Zakon o ravnopravnosti spolova, uključujući olakšano dobivanje kredita i kada žene nisu vlasnice nekretnina, što je najčešće slučaj u našim sredinama. Također je pozvala na davanje prednosti ženama kod dobivanje sredstava za provedbu projekata.

“Žene iz ruralnih krajeva daju velik doprinos dobrobiti i stabilnosti njihove zajednice, ali posao koji rade uključuje gotovo sve, ali ostaje neprimijećen jednostavno zato jer je to “ženski posao”, rekla je Louisa Vinton, Stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj. “Status žena u zajednici nije proporcionalan njihovim zaslugama, a razvoj regulativa koje će pomoći da se ostvare bolje mogućnosti za žene sprječava nedostatak pouzdanih podataka o ulozi koju žene doista imaju.”

“Uloga žene u poticanju razvoja gospodarstva u ruralnim područjima, briga o zdravlju žena u ruralnim prostorima, obrazovanje žena u ruralnim područjima te mogućnosti zapošljavanja i samozapošljavanja žena u ruralnim područjima pokazatelji su današnjeg stanja i statusa žena u ruralnim područjima,” rekla je Jelena Đugum, ravnateljica Uprave za sigurnost i kakvoću hrane pri Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. Ministarstvo je pokrenulo aktivnost praćenja statusa seoskih žena radi utvrđivanja njihovog položaja, svijesti, obrazaca ponašanja i potreba. Na temelju tih analiza namjera nam je izraditi akcijski plan za poboljšanje statusa žena u ruralnim područjima.”

Zaključci konferencije bit će predstavljeni na 2. međunarodnom znanstvenom skupu na temu statusa i uloge žena u ruralnim područjima, koje će Ministarstvo organizirati u Zagrebu, kako bi se obilježio 15. listopada, Svjetski dan seoskih žena.