Vijesti

09.03.2009. 10:58:56 (Novi list)

Ideološki praznik borbe za ljudska prava

Dan žena nije sladunjavi, ženski praznik, nego ideološki praznik borbe za ljudska prava i prava rada, iako se u zadnje vrijeme sveo na karanfile i ruže. Činjenica je da sva prava žena nastaju i nestaju u tom jednom danu, izjavila je predsjednica Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova Irena Gregorović-Filipčić na press konferenciji na kojoj je najavljena kampanja "Uravnotežimo se", posvećena povećanju učešća žena u političkom životu. Tijekom kampanje dijelit će se leci, a pripremljen je i prigodan spot, koji je premijerno prikazan na pressici, dok će se krajem mjeseca održati okrugli stol na kojeg su pozvani predstavnici svih političkih stranaka. Gregorović-Filipčić istaknula je kako je učešće žena u gradskim i općinskim vijećima te županijskoj skupštini u prosjeku tek 17,7 posto, a još je poraznije što se niti jedna žena ne nalazi na čelu nekog grada ili općine. Osvrnula se i na problem nezaposlenosti žena, koje čine 64,7 posto nezaposlenih u županiji, a najveći udio imaju žene od 50 do 54 godine sa završenom srednjom školom. Isto tako, kazala je kako dolazi do feminizacije siromaštva, kao i da je spolna diskriminacija pri zapošljavanju još uvijek snažna.

Ivanka Bralić kazala je kako će Povjerenstvo predložiti riječkoj Turističkoj zajednici i karnevalskim udrugama, da se svake godine, pored kraljice bira i novi meštar karnevala, koji bi isto tako trebao dokazivati svoje sposobnosti. Prema Bralić, riječ je o još jednom primjeru koji dokazuje kako se žene na svim razinama društvenog djelovanja moraju dokazivati više od muškaraca.

Gregorović-Filipčić je rezimirajući dosadašnji rad kazala kako se Povjerenstvo svojim brojnim inicijativama, uključujući sjednice, okrugle stolove i razne kampanje, potvrdilo kao jedno od najaktivnijih ovakvih tijela u Hrvatskoj.

Tagovi: dan žena, povjerenstvo za ravnopravnost spolova, primorsko-goranska županije

Vezani članci:

Facebook komentari

Stup srama

Iz drugih medija

AEM