U fokusu

Christine Lagarde prva žena na čelu Međunarodnog monetarnog fonda

Upravni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) izabrao je francusku ministricu financija Christine Lagarde za novu izvršnu direktoricu na petogodišnji mandat počevši od 5. srpnja 2011. godine. Lagarde, koju je izabrao 24-člani odbora direktora MMF-a, prva je žena na čelu jedne globalne financijske institucije.

Christine Lagarde prva žena na čelu Međunarodnog monetarnog fonda

Upravni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) izabrao je francusku ministricu financija Christine Lagarde za novu izvršnu direktoricu na petogodišnji mandat počevši od 5. srpnja 2011. godine.

Lagarde, koju je izabrao 24-člani odbora direktora MMF-a, prva je žena na čelu jedne globalne financijske institucije, a pobjedu je osigurala nakon što su joj potporu izrazili Kina, Rusija i Brazil, a SAD su je javno podržale uoči sastanka odbora.

Lagarde je u prvoj reakciji na svoj izbor priopćila duboko počašćena i kako je njezin cilj da se poslovi MMF-a nastave istom fokusiranošću i istim žarom, kako bi se postigao “jači i održiv rast” te “makroenkonomska stabilnost”. Izborom Lagarde na čelu MMF-a završila je petotjedna neizvjesnost oko izbora novog direktora, započeta nakon što je Dominic Strauss-Kahn 18. svibnja podnio ostavku na tu dužnost nakon što je optužen za seksualni napad na Nafissatou Diallo, sobaricu jednog hotela u New Yorku.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izbor je ocijenio kao “pobjedu za Francusku”, a predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso pozdravio je imenovanje riječima: “S velikim zadovoljstvom primio sam vijest da ste imenovani za generalnu direktoricu Međunarodnog monetarnog fonda. Ovim imenovanjem, s kojim postajete prva žena na čelu te institucije, MMF je napravio odličan izbor, izbor stručnosti, iskustva i talenta.”

Barroso je pozdravio i “odlučujuću ulogu” dosadašnje francuske ministrice na području europske gospodarske i monetarne politike u proteklih pet godina, kada se dogodila “najteža financijska i gospodarska kriza u svijetu unatrag sto godina”.

Imenovanjem francuske ministrice na čelo MMF-a nastavlja se tradicija da Svjetsku banku vode Amerikanci, a Međunarodni monetarni fond Europljani.