Vijesti

09.03.2009. 11:18:34 (Novi list)

Sa svih strana: HNS obilježio Dan žena

Zagreb: Sestrama Rajki i Zdenki Baković, antifašističkim borkinjama koje je 1941. godine pogubio ustaški rezim, hitno treba vratiti prolaz koji spaja Masarykovu i Varšavsku ulicu, a naprasito je i bez objašnjenja promijenjen u Miškecov prolaz, poručila je HNS-ova gradska zastupnica Morana Paliković Gruden, koju je u inicijativi povodom Dana žena došla podržati i stranačka predsjednica Vesna Pusić.

Rajka Baković imala je 21 godinu, a njezina sestra Zdenka bila je tri godine starija kada su u prosincu 1941. uhapšene u svom stanu u Gundulićevoj ulici i smaknute, da bi prije nekoliko godina njihovo ime bilo izbrisano iz prolaza u centru grada i ponijelo naziv poznatog zagrebačkog brijača Miškeca. Do danas nije jasno kako je brijač dobio prioritet nad dvjema djevojkama u cvijetu mladosti koje su radi plemenitih ideja izgubile život.

- I službeno ćemo proslijediti Gradskoj skupštini zahtjev da se prolazu vrati ime sestara Baković koje su se borile za ljudske slobode i zbog toga bile pogubljene. Čitav život provele su u ovom kvartu, da su živjele u neko drugo vrijeme danas bi možda bile uspješne znanstvenice, upozorila je Paliković- Gruden.

Na ulazu u prolaz, tik uz kino Europa, i danas stoji njihova bista, no ime prolaza izgubile su u godinama kada se sustavno uništavao svaki javni znamen antifašizma, odnosno kada je uz preimenovanje ulica popularno bilo i dinamitaško uklanjanje spomenika partizanskim borcima.

Zahtjev HNS-a mora dobiti zeleno svjetlo Odbora za imenovanje ulica i trgova kojemu predsjeda SDP-ovac Ivan Šikić, politički mentor Milana Bandića iz vremena kada je aktualni gradonačelnik bio anonimni stranački član na Peščenici. Šikić je poznat po tome što u osjetljivim pitanjima izmjene naziva ulica osluškuje naloge stranačkog vrha tako da će se o povratu Prolaza sestara Baković vjerojatno odlučiti u gradskoj centrali socijaldemokrata u Praškoj ulici. Povrat staroga imena bio bi i simbolički obol respektu prema zagrebačkim ženama, čija imena, u odnosu na muškarce, nosi svega pet posto ulica u metropoli.

 

Rijeka: O krizi u gospodarstvu u HNS-ovim očima s aspekta žena progovorile su čelnice riječkih HNS-ovki Nada Jelinić Starčević, Radmila Rajlić, Ljiljana Mikin i Milena Milih, potpomognute muškim kolegom Šimom Jagičićem. I dok su istaknuli veliku uključenost žena u HNS-u, izdvojeni su poražavajući rezultati koji pokazuju neravnopravnost žena i muškaraca po pitanju zaposlenja, što pokazuje 64 posto nezaposlenih žena PGŽ u odnosu na ukupan broj nezaposlenih ili pak 156 tisuća žena bez posla u Hrvatskoj naspram oko 100 tisuća nezaposlenih muškaraca. Ovi problemi, osobito brojne visoko kvalificirane žene bez posla, veliki su udar na razvoj gospodarstva, o čemu HNS u kontinuitetu govori. Također, muškarci imaju čak 23 posto veće plaće od žena, prednjače u poduzetništvu, iako su žene spretnije u pokretanju i organizaciji posla.

- Ženama treba pomoći u organizaciji privatnog života kako bi se mogle više posvetiti poslu i politici. Pozivamo sve žene da se politički i sindikalno aktiviraju, kao i poduzetnike da zapošljavaju žene, čime bi ostvarili porezne olakšice, a i smanjila bi se izdvajanja za socijalne programe. U PGŽ čak 11 posto žena s VSS čekaju duže od godine dana na posao, kazale su članice HNS-a.

 

Zadar: Pod motom "Mislite li da je to dovoljno" članice i članovi zadarskog  HNS-a u subotu su na Narodnom trgu informirali žene  o njihovim pravima, ali i tražili povratnu informaciju o  tome koliko su žene zadovoljne postojećom zakonskom regulativom koja zabranjuje diskriminaciju žena i  provedbom te regulative u  praksi. Uz predsjednicu zadarskog  HNS-a Vesnu Sabilić i  predsjednicu Interesnog odbora žena dr.  Mirnu Polić, ženama  su karanfile darivali i  vijećnik ove stranke u  Gradskom vijeću dr.  Želimir Maštorivć te  dr. Ljiljana Klarin,  Robert Mezirović,  Predrag Šarić, Damir  Miletić, Renata Lijić i  Mirjana Dopuđ.
- Karanfil simbolizira borbu žena za  ravnopravnost, borbu  protiv diskriminacije.  Mi se i danas borimo  protiv diskriminacije  u našem društvu u kojem je čak i ovaj cvijet  diskriminiran, poručila je Sabolić.
Zainteresiranim  građanima HNS-ovci su dijelili letke putem kojih su informirali o situaciji u kojoj se  danas žene nalaze kad je pitanju, prije svega, pravo na  rad te je među ostalim navedeno i da žene u RH čine  52,5 posto nezaposlenih, dok  je u Zadarskoj županiji nezaposleno 10.364 žena, odnosno 63,18 posto od ukupnog broja nezaposlenih. Pri  tom je istaknuto da žene čine  51,8 posto stanovništva Hrvatske. Na letku se također  podsjeća i da Zakon o ravnopravnosti spolova zabranjuje diskriminaciju u području rada, kako u javnom, tako i  privatnom sektoru za što poslodavac podliježe kazni od  1.000 do 350.000 kuna te da  žena koja doživi diskriminaciju ima ne samo mogućnost  obraćanja pravobraniteljici za  ravnopravnost spolova, već i  za podizanje sudske tužbe.
- Hrvatska narodna stranka  - liberalni demokrati žele  izraziti zabrinutost, jer unatoč  različitim instrumentima i  dalje postoji raširena diskriminacija žena, što pokazuju  podaci Državnog zavoda za  statistiku. Ukazivanje na nedorečenost Zakona o ravnopravnosti spolova samo je jedan segment u lepezi "jamstava" koje ne  dovode do  pravde. Zato mi u HNS-u  smatramo da je pored donošenja normativnih "jamstava" potrebno izmijeniti tradicionalnu ulogu muškaraca,  kao i ulogu žena u društvu i  obitelji da bi se postigla puna  ravnopravnost, stoji u priopćenju koje je u povodu obilježavanja Međunarodnog dana žena uputio zadarski HNS,  a koje potpisuje predsjednica  Interesnog odbora žena dr.  Mirna Polić.
U priopćenju se podsjeća  da su unatoč zakonskim zabranama "žene  i danas prilikom zapošljavanja prisiljene  odgovarati na pitanja  o bračnom statusu i  trudnoći" te kako su  "kršenja prava radnica  na stanku, dnevni i  godišnji odmor, osobito u trgovačkim lancima, rasprostranjena  do nedopustive razine".
- Međunarodni dan  žena je prilika da još  jednom pozovemo  mjerodavne institucije da započnu provoditi Zakon o ravnopravnosti spolova i  Zakon o radu te da  ženama koje su objekt  diskriminacije poručimo kako nije vrijeme  za šutnju, već za djelovanje u kojem žene poput  Klare Zetkin i Rose Luxemburg pružaju trajnu inspiraciju, zaključuje se u priopćenju.
HNS u Zadru će, kazala je  predsjednica Vesna Sabolić, u  svojoj kvoti na koalicijskoj listi s SDP-om imati 50 posto  žena.

 

Velika Gorica: Ženska inicijativa HNS-a Velika Gorica posljednje tri godine obilježava Međunarodni dan žena 8.ožujka, uličnom akcijom "Ženama pola svijeta, muškarcima pola kućanstva".
Na Međunarodni dan žena 2007.godine ženama su poklanjale ručno izrađene buketiće od suhog cvijeća, a muškarcima kuhinjske spužvice. Sljedeće 2008. godine izradile su pop-up čestitke (trodimenzionalne) i to za žene s cvijetom, a za muškarce sa užetom i ovješenim rubljem.
Ove godine marljive članice ŽI HNS Velika Gorica same su izradile oko 300 bookmarka (označivača za knjige) od žice i perlica za žene, a muškarcima su namjenile malene setove za šivanje.
Ručno izrađeni bookmark poklanjale su ženama kao znak potpore za daljnja učenja i osnaživanja, a mali set za šivanje kao poziv muškarcima da preuzmu pola skrbi o zajedničkom kućanstvu i obitelji, te tako pridonesu pravednijoj podjeli rada i obveza.

 

2008

2008

Tagovi: dan žena, hns

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (1)

Stari komentari

Jozica:
Nedavno sam svom kolegi rekla da bi SDP-e iz svog Statuta trebao izbrisat - ANTIFAŠIZAM.
Vidim da sam bila,nažalost u pravu, u Zagrebu u kojem vlada SDP-e, brišu se ili skidaju imena antifašističkih boraca, šta onda možemo očekivati u sredinama gdje neko drugi vlada već 19.god. a sve spomenika tih hrabrih djevojaka ili mladića su porušili.
10.03.2009. 17:02

Stup srama

Iz drugih medija

AEM