U fokusu

Europski parlament

EU: U uprave tvrtki zaposliti 40 posto žena

Među direktorima je svega deset posto žena. Na čelu izvršnih odbora tvrtki ima ih svega tri posto. Žene konačno moraju dobiti bolju, zasluženu poziciju u poslovnom svijetu, i to se treba provesti milom ili silom – smatraju europski parlamentarci. Stoga su ovog tjedna poručili velikim europskim kompanijama do do iduće godine trebaju povećati udio žena u svojim upravljačkim tijelima. Ako to ne bude realizirano, Europski parlament donijet će zakon kojim će tvrtke obvezati da moraju imati 40 % žena na najvišim razinama menadžmenta.

EU: U uprave tvrtki zaposliti 40 posto žena

Među direktorima je svega deset posto žena. Na čelu izvršnih odbora tvrtki ima ih svega tri posto. Žene konačno moraju dobiti bolju, zasluženu poziciju u poslovnom svijetu, i to se treba provesti milom ili silom – smatraju europski parlamentarci.

Stoga su ovog tjedna poručili velikim europskim kompanijama do do iduće godine trebaju povećati udio žena u svojim upravljačkim tijelima.

Ako to ne bude realizirano, Europski parlament donijet će zakon kojim će tvrtke obvezati da moraju imati 40 % žena na najvišim razinama menadžmenta.

Time bi EU prihvatila model Norveške koja je ovakve kvote za žene u biznisu uvela prije osam godina.

Europski parlament u svojim preporukama, koje za sad nisu obvezujuće, planira da bi do 2015. udio žena u rukovodstvu najvećih europskih tvrtki trebao narasti na 30 %, a do 2020. na 40 %. Trenutačno stanje daleko je od zadovoljavajućeg.

Među direktorima je žena svega 10 %. Na položajima predsjednica izvršnih odbora tvrtki ima ih još puno manje – svega 3 %.

Europske čelnike posebno brine jako sporo povećanje udjela žena na najvišim pozicijama u kompanijama – već duže vrijeme on raste svega po 0,5 posto godišnje.

To znači da bi “prirodnim” putem do 40-postotnog sudjelovanja žena u top-menadžmentu trebalo proći – pedeset godina!

Rasipanje talenata

– Europa si ne može dopustiti da tako rasipa talente! Osnaživanje uloge žena u rukovodećim tijelima kompanija nije samo pitanje etike i jednakosti, ono je nužno za gospodarski rast i jačanje unutarnje konkurentnosti, istaknula je potpredsjednica Europskog parlamenta Rodi Kratsa-Tsagaropoulou.

Dio EU-parlamentaraca smatra da na ženske kvote treba obvezati i manje tvrtke te da i one moraju biti obuhvaćene budućom obvezujućom regulativom.

U raspravi EP-a istaknuto je također da zakonskom nametanju kvota trebaju prethoditi politike i programi koji će omogućiti da više žena stekne preduvjete za napredovanje.

Osim edukacije i specijalnih treninga, za pravu potporu ženama koje žele preuzeti zahtjevne poslove upravljanja nužne su promjene odnosa društva prema obiteljskim i kućanskim obvezama.

Članice EU više novca trebaju osigurati za skrb o djeci i starijim sobama jer za njih većinom još uvijek brinu žene. No, morale bi se primijeniti i druge mjere koje bi potaknule ravnomjerniju podjelu kućnih poslova između žena i muškaraca.

Prisila daje rezultate

Norveški primjer dokazuje da zakonska prisila daje dobre rezulate. Prije 2003. godine i u toj se zemlji sudjelovanje žena u vodstvima kompanija povećavalo vrlo sporo – svega jedan posto godišnje – i to nakon što je to od njih službeno zatraženo da promoviraju žene.

Ali kad je donesen zakon o kvotama, situacija se stubokom promijenila. U razdoblju od 2007. do 2009. udio žena na najvišim pozicijama, kako je EUobserveru izjavila norveška dužnosnica, narastao je sa šest na 39,6 %.

Za potporu svojim preporukama europski zastupnici poslužili su se rezulatima istraživanja koja pokazuju da tvtke u čijim rukovodstvima ima više žena, ostvaruju veće profite te bolje financijske rezultate.

Kako bi bili potpuno politički korektni, članovi EP-a u svojem su zaključku istaknuli da spol ne smije biti odlučujući za odabir na najviše pozicije.

– Regrutiranje za položaje u tijelima korporativnog menadžmenta mora biti temeljeno na vještinama, kvalifikacijama i iskustvu kandidata, stoji u EP-ovoj preporuci.

Kompanije su dobile rok do ožujka iduće godine, kad će EK procijeniti jesu li poslušale naputak. Ako poboljšanja ne bude, Komisija će, kako je najavila europska povjerenica za ljudska prava Viviane Reding, odmah krenuti sa zakonskom procedurom.